05.03.2024

Alparslan Hoca: “Bu kur yükselmesi değil, devalüasyondur! Bundan hükümet sorumlu!”

Alparslan Hoca, “Kur dediğin bugün artar, yarın düşer” diyen Cumhurbaşkanına cevaben; “Bu kur yükselmesi değil, bu resmen devalüasyon!” dedi. Ekonominin kötü gidişatı hakkında eleştiride bulunan Alparslan Hoca: “Çok kötü bir idare var. Cumhurbaşkanı tutturmuş “Faizi düşüreceğim.” diye. Bir inada bindirdi işi. Kendini ekonomist gördüğü için inada bindiriyor. Memleketi batırmaya doğru götürüyor!” ifadelerini kullandı.

Furkan Vakfı Kurucu Başkanı Alparslan Kuytul Hoca, kur yükselmesiyle ilgili açılamada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, yükselen enflasyon üzerinden eleştirdi; “Karşında çocuk yok. Kur, üç-beş kuruş yükselir. Daha dün sekiz liraydı bugün on dört liraya gelmiş. Bu kadar yükselmez. Bu resmen devalüasyon” diyen Alparslan Hoca, şu cümleleri kaydetti:

‘Bu Devalüasyondur, Bundan Hükumet Sorumludur’

“Kur dediğin bugün düşer, yarın yükselir. Bugün yükselir, yarın düşer de bu kadar yükselmez. Karşında çocuk yok. Kur, üç-beş kuruş yükselir. Daha dün sekiz liraydı bugün on dört liraya gelmiş. Bu kadar yükselmez. Bu resmen devalüasyon, kur yükselmesi değil. Resmen %60-70 civarında bir artış söz konusu oldu. Buna kur yükselmesi denmez. Bu devalüasyondur. Bundan elbette ki hükumet sorumludur. Bir gecede olmuş… Bir gecede olunca mı adı devalüasyon oluyor? On beş günde olunca olmuyor mu? Bunu yaydılar ve düşeceğini de hiç kimse tahmin etmiyor. Uzmanlar, artık bu düşmez diyorlar.

Paranız TL’de ise hapı yuttunuz. Bir de hükumet diyordu ki: “Herkes TL’de olsun, dolar, euro kullanmayın.” Halbuki kendisi hükumet ve devlet olarak ihaleleri dolar ve euro üzerinden yapıyor. Firmalar Türk parasına güvenmiyor ve devlet de bunu kabul ediyor. Onlara avro, dolar üzerinden ödeme yapıyor. Dolar yükselir, düşer; doğru da bu kadar yükselmez. Bu yükselişten sonra tekrar düşeceğini kimse tahmin etmiyor. Düşse bile diyelim ki bir lira düştü, 13,5 değil de 12,5 oldu. Daha dün 8 liraydı 7,5 liraydı… 7,5 nere, 12,5 nere? 12,5’e düşse bile artık kimse düşeceğini tahmin etmiyor.

‘Bu Saatten Sonra Merkez Bankasının Gücü Yetmez’

O gün Merkez Bankası dövize müdahale kararı aldı. Ne oldu? Hiçbir şey değişmedi. Müdahale ettiler. Dövizin ateşini düşürebilmek için ucuz döviz piyasaya sürdüler. Hiçbir şey değişmedi. Döviz yükselmeye aynen devam ediyor. Artık bu saatten sonra Merkez Bankasının gücü yetmez. Elindeki bütün döviz rezervini kullanması lazım. O da devleti çok kötü duruma düşürür. Hazineyi boşaltması lazım, başka türlü bu ateşi düşüremez.

‘Memleketi Batırmaya Doğru Götürüyor’

Çok kötü bir idare var. Cumhurbaşkanı tutturmuş “Faizi düşüreceğim.” diye. Bir inada bindirdi işi. Kendini ekonomist gördüğü için inada bindiriyor. Halbuki kendisini ekonomist görmeseydi ki zaten öyle değil bu kadar inat etmezdi, işi uzmanlarına bırakırdı. Onda faiz düşmanlığından çok inat gibi görülmektedir. Bir defa ağzından bu laf çıktı daha da geri almak istemiyor. Faiz, enflasyonun sebebidir, enflasyon sonuçtur. Bu lafı bir öğrenmiş kimden öğrendiyse onun peşini bırakmıyor, bırakmıyor. Memleketi batırmaya doğru götürüyor.

‘Devlet İnatla İdare Edilmez’

Antep konferansında da söylemiştim. Bir milletin cumhurbaşkanından beklenen ekonomist olması değildir. Hiçbir devletin lideri ekonomist değildir. Cumhurbaşkanı bildiğimiz kadarıyla üniversite bile bitirmemiştir, diplomasını bir türlü gösteremedi, gösteremedi… Bir tane üniversiteli arkadaşını gösteremedi, gösteremedi. Üniversitede beraber okuduğu bir kişiyi bugüne kadar gösteremedi. Nasıl olduysa ekonomist oldu. O alanda yüksek lisans ve doktor.