04.28.2024

Alparslan Hoca’dan Sezen Aksu’ya Sert Çıkış!

Alparslan Hoca, Hz. Adem babamız ile Havva annemiz hakkında seviyesiz ifadeler kullanan Sezan Aksu’ya sert tepki: “Böyle bir sözü bir Müslüman’ın söylemesi mümkün değildir. Bir Müslüman’ın bu çirkinliğe sessiz kalması da mümkün olamaz.”

Furkan Hareketi Lideri Alparslan Kuytul Hoca, şarkıcı Sezen Aksu’nun haddi aşan şarkı sözlerine sert tepki gösterdi. Şarkıcının seviyesiz ifadelerine yönelik: ““Böyle bir sözü bir Müslüman’ın söylemesi mümkün değildir. Bir Müslüman’ın bu çirkinliğe sessiz kalması da mümkün olamaz.” Diyen Alparslan Hoca, bu durumu “Fikir özgürlüğü” kapsamında değerlendiren Ali Babacan’a “Ya hiç konuşma, konuşuyorsan da bir bilene danış!” tepkisinde bulundu.

Alparslan Hoca, sosyal medyada çok gündem olan olay hakkında şu ifadeleri kaydetti:

‘Bu, İfade Hürriyeti Olamaz!’

“Bunu ifade hürriyeti kapsamında değerlendirebilir miyiz? Mesela birisi Sezen Aksu’ya “cahil” dese onun hakkında hakaret davası açar mı açmaz mı? Sezen Aksu’nun bu şarkısını savunanlar, bunu sanat olarak görenler ve “İfade hürriyeti kapsamında değerlendirilmesi gerekir” diyenler; Sezen Aksu kendilerine “Ey cahil!” deseydi acaba “İfade hürriyeti kapsamında değerlendiriyorum” derler miydi? Hakaret davası açarlar mıydı, açmazlar mıydı?

‘Müslüman Böyle Konuşmaz!’

Hayatı az çok ortada ama ben bu kadının görüşünün ne olduğunu bilmiyorum. Böyle bir sözü bir Müslüman’ın söylemesi mümkün değildir. Bir Müslüman’ın bu çirkinliğe sessiz kalması da mümkün olamaz. Bu söz, bir Müslüman tarafından söylenemez. Neden? Bence bu söz ancak bir ateist tarafından söylenebilir. Bir Yahudi veya Hristiyan da bunu söylemez. Görüşünü bilmiyorum, ateist mi değil mi bilmiyorum. Bu kadar tenkitler yapılmış, hiçbir cevap da vermemiş. Neden olabilir? Eğer hakaret etmek istemedi ise o zaman “Ben şunu kastettim” demesi gerekirdi, kendisinin açıklaması gerekirdi. Böyle bir açıklama da yapmadığına göre demek ki “Nasıl anlarsanız anlayın” diyor.

Benim anladığım, herhâlde üç dine de mensup değil. Âdem ile Havva gerçeğini de kabul etmiyor olsa gerek. Ben, tepki göstermek istemiş gibi anlıyorum. Tevrat’ta, İncillerde ve Kur’an’da var olan Âdem ve Havva ile ilgili bilgileri kabul etmediğini göstermek istemiş olsa gerek. Ben böyle anlıyorum. Çünkü Yahudi olsaydı da onlara “cahil” demezdi, Hristiyan olsaydı da böyle demezdi, Müslüman zaten demez.

Bir başka sanatçı da kendince şöyle yorumlar yapıyor: Bu söz, Hz. Âdem ile Havva’nın gençlik yıllarında cahillik yaptıklarını, o yasaklanan meyveden yemelerini anlatıyor. İşte o yüzden “cahil” diyor. Yani “cahilken yaptılar” demek istiyor. Bir kere öyle bir şey kastettiyse bıraksınlar Sezen Aksu’nun kendisi açıklasın. Kaldı ki sonradan peygamberlik verilmiş olan birisi hakkında “cahil” kelimesi kullanılamaz. Bir kere onun kendisine yasaklanan meyveyi yemiş olması cahilliğinden değildir.

‘Cahilin Tanımı Nedir?’

Cahil nedir? Cahil bilmeyendir. Cahil, Arapçada bilmeyen demektir. Yani o bilmiyor muydu? Allah ona zaten öğretmişti. velâ takrabâ hâżihi-şşecerate fetekûnâ mine-zzâlimîn(e)” “Şu ağaca yaklaşmayın ey Âdem ile Havva, zalimlerden olursunuz.” (Bakara/35) Allah Azze ve Celle Âdem’e öğrettiğini zaten söylüyor. Âdem cahil değil. Cahil bilmeyendir, Âdem biliyor. Allah doğrudan doğruya Âdem’e öğretiyor. velâ takrabâ hâżihi-şşecerate Sen de karın Havva da, ikiniz de yaklaşmayın bu ağaca” “fetekûnâ mine-zzâlimîn(e)” Zalimlerden olursunuz. Demek ki biliyor. Dolayısıyla buna cahillik denmez. Bu, şeytana uymaktır.

‘Ali Babacan’ın Tavrı Kabul Edilemez!’

Diğerleri hadi neyse ama Ali Babacan’ın bu konudaki yaptığı açıklama kabul edilemez. Bunu bir sanatçının fikir ve ifade hürriyeti kapsamında değerlendiriyor. Böyle bir şey kabul edilemez. Bu bir kere hakarettir. Ali Babacan, sana “Cahil Ali Babacan” deseler razı olur musun? “Fikir ve ifade hürriyeti canım” der misin yoksa hakaret davası açar mısın açmaz mısın?

Daha yeni parti kurdunuz. Liderlik yapıyorsun ama liderlik nedir bilmiyorsun. Ömrün boyunca lider olmamışsın. Şimdi birdenbire partinin başına geçtin, liderlik görevi verildi. Bak, hakkını veremiyorsun! Bu liderlik değil. Lider böyle zamanlarda tepki göstermek zorundadır. Bunun neresi ifade hürriyeti kapsamındadır? Sana aynısı söylense sen kabul eder misin? Bugün bu konuda sessiz kalırsan ya da “Bunu hoş görmeliyiz” dersen demek ki yarın bizim dinimize imanımıza sövseler ona da sessiz kalacaksın. Demek ki yarın birisi başörtüsüne küfretse ona da sessiz kalacaksın. Bu şekilde insanların sana güveni kalmayacak. Bu ne liderlik ne siyasetçilik ne de Müslümanlık.

Sezen Aksu’nun bu şarkısı yeni mi bilmiyorum. Benim okuduklarımdan gördüğüm 2017 yılında yazılmış ama daha yeni piyasaya sürülmüş. Neden? Anlamadım. Durdular, durdular bugünü mü buldular? Sanki birileri ortaya bir laf atmış olmak için böyle bir şey yaptı gibi.

‘Meleklerin Secde Etme Sebebi İlimdir’

Bu, İslam’a tamamen zıttır. İslam bunu asla kabul etmez. Yok “Âdem ile Havva’nın gençliğini kastediyor, gençken o günahı işlediler onu kast ediyor.” O böyle söylenmez. Bir kere burada Âdem ile Havva’nın gençliğinden bahsedilmiyor. Doğrudan doğruya “Cahil Âdem” diyor.

Âdem Aleyhisselam bir peygamberdir. Bir peygambere cahil diyen kâfir olurÇünkü peygambere Allah öğretir ve onunla ilim sahibi olur.

Dolayısıyla Allah’ın âlim dediğine başkası cahil derse Allah’ın dediğini inkâr etmiş olur. Kur’an-ı Kerim ve’alleme âdeme-l-esmâe kullehâ” buyuruyor. Allah ona bütün isimleri, bütün kelimeleri öğretti, yani ilim verdi. Sonra, meleklere vermedi. Śumme ‘aradahum ‘ale-lmelâ-iketi fekâle enbi-ûnî bi-asmâ-i hâulâ-i” Meleklere dedi ki: Hadi söyleyin şunlar nedir, bu nedir, bu nedir? Dediler ki: subhâneke lâ ‘ilme lenâ illâ mâ ‘allemtenâ “Seni tesbih ederiz ey Rabbimiz, biz senin vermediğini (bize öğrettiğinden başkasını) bilmeyiz.” (Bakara/32) Senin bize öğretmediğini biz nereden bilelim? Biz bilmiyoruz bu nedir? Melekler böyle imtihanı kaybetti, bilemediklerini itiraf ettiler.

Sonra Âdem’e dedi: “enbi/hum” Sen söyle onlara, bu nedir? Âdem başladı saymaya: Bu masadır, bu mikrofondur, bardaktır… Her şeyi tek tek saydı. Ayetin devamında bu olay gerçekleştikten sonra, Âdem’in ilim sahibi olduğu ortaya çıktıktan sonra Ve-iż kulnâ lilmelâ-iketi-scudû li-âdeme” “Dedik ki: Haydi Âdem’e secde edin” (Bakara/34) Çünkü ona ilim verildi. Âdem’e secde edilmesinin sebebi; ona verilen ilim ve ona verilen halifelik, yani Allah’ı temsil vazifesi. Allah’ın temsilcisine cahil denilemez. Meleklerin secde ettirildiği bir insana cahil denilemez. Meleklerin ona secde ettirilmesinin sebebi, Âdem’e verilen halifelik vazifesi ve verilen ilim. Dolayısıyla nasıl olur da böyle bir şey söylenebilir?

Allah ona ilim verildiği için meleklere “Âdem’e secde edin” demiş. Nasıl olur da siz ona cahil diyebilirsiniz? Meleklerin Âdem’e secde etmesinin sebebi ona verilen ilim. Ve o bir peygamber. Peygamber cahil olursa insanlara yol gösterebilir mi? Allah bir cahile peygamberlik verir mi?

‘Dinin Kökünü Yıkan Anlayış!’

Bu, dinin kökünü yıkan bir anlayış. Eğer bir peygamber cahil oluyorsa o zaman din safsatadan ibarettir. Bu aslında dinin kökünü yıkmaya dönük bir cümledir. Bunu kabul ettiğiniz anda din safsatadadır, cahilliktir. Çünkü dinin ilk temsilcisi peygamber ve Hz. Âdem’dir. O bir cahilse o zaman gerisi de cahildir ve tamamen safsatadan ibarettir. O şarkı bunu amaçlıyor.

 Ali Babacan’ı bir daha düşünmeye davet ediyorum. Ya hiç konuşmasın ya konuşursa bir bilene danışsın, ondan sonra konuşsun. Her meseleyi fikir ve ifade hürriyeti kapsamında ele alamayız. Birisi yarın dese ki “Başörtüsü cahilliktir, namaz kılmak da cahilliktir, oruç da cahilliktir, peygambere inanmak da Kur’an’a inanmak da cahilliktir” sen buna sessiz mi kalacaksın Ali Babacan? “Olabilir canım fikrini söylüyor” mu diyeceksin? Müslüman kanı olan buna sessiz kalmaz. Müslüman kanını taşıyan “Dinime terbiyesizlik yapma” der. Herkes bir daha düşünsün.”