10.18.2024

Alparslan Hoca’nın Telefonla Görüşme Hakkı Bu Kez 2 Ay Süreyle Kısıtlandı!

Ağrı Patnos Cezaevi, Alparslan Hoca’ya yönelik kanunsuz tutumlarını sürdürmeye devam ediyor.

Ağrı Patnos L Tipi Kapalı Cezaevinde delilsiz tutukluluğu aylardır devam eden Furkan Hareketi Lideri Alparslan Kuytul Hoca’ya, ağır müebbet hapis cezasına çarptırılan mahkumlara dahi uygulanmayan yaptırımlar uygulanıyor. Daha önce ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde kendisinin uzun süre konuşup eşinin konuşmaya yalnızca başta ve sonda katıldığı öne sürülerek zaten kısıtlı olan konuşma hakkı basit bir gerekçeyle bir ay yasaklanmıştı.

Patnos Cezaevi yeni bir skandala daha imza attı! Durumu soyal medya hesabından paylaşan Avukatı Bilal İpek, Alparslan Hoca’nın telefon konuşma hakkına 2 ay yasak getirildiğini belirtti.

İpek, daha önce verilen 1 aylık telefon yasağının, infaz hâkimliğine yapılan itiraz sonucunda kaldırıldığını, cezaevi yönetiminin ise kararın kaldırılmasına rağmen bu kez 2 ay süreyle telefon yasağı verdiğini açıkladı.

Konuyla ilgili yönetmeliği paylaşarak duruma tepki gösteren İpek, tutukluların telefon haklarıyla alakalı yasaklama kararı koyma yetkisinin cezaevi idaresinde bulunmadığını, bu yetkinin ancak tutuklunun yargılandığı mahkemeye ait olduğunu vurguladı.

İpek’in paylaşımlarının tamamı şöyle:

“Müvekkilimiz Alparslan hocaya yine telefon yasağı verildi! Bu kez cezayı artırarak 2 ay telefon yasağı verildi.

Alparslan hoca 9 Mayıs 2022 tarihinde tutuklanıp Adana’dan 1000 km öteye sürgün edildiğinden beridir cezaevinde de kendisiyle uğraşmaya devam ediyorlar!

Daha gelir gelmez savunması dahi alınmadan tüm tutuklu ve hükümlülere verilen haftalık 60 dk’lık görüntülü görüşme hakkı elinden hukuksuzca alındı!

Kendisine ağır müebbetlerden daha ağır muamele uygulanarak telefon görüşmesi 2 haftada bir 10 dk kullandırılmaya başlandı.

Bununla da kalmadılar hakkında eşiyle yaptığı telefon görüşmelerinin sosyal medyada paylaşılmasından ötürü 6 tane soruşturma açtılar.
Bunların 3 tanesine bizzat Cezaevi İdaresi “Ceza verilmesine yer yok” kararı verdi.

Sadece bir tanesine yakınlarda zaten paylaştığımız 1 ay telefon yasağı verdiler. O hukuksuz karar da infaz hâkimliğine yaptığımız itiraz sonucunda kaldırıldı.

İnfaz hâkimliği kararı kaldırmasına rağmen cezaevi yönetimi tekrardan bu sefer 2 ay süreyle telefon yasağı verdi!

Bu davranışlarının tek bir izahı bulunmaktadır; “Biz kanunu, yönetmeliği, hakimi takmayız!”
Çünkü Patnos Cezaevi İdaresinin yaptığının ne kanunlarda yeri var ne de yönetmelikte. Ayrıca verdikleri hukuksuz karar da hakim kararıyla kaldırılmıştır.

İlgili Yönetmeliğin 139’uncu maddesinin üçüncü fıkrası açıktır! “Tutukluların yazılı haberleşmeleri ile telefonla görüşmeleri, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde hâkim veya mahkemesince kısıtlanabilir.”

Dolayısıyla tutukluların telefon haklarıyla alakalı yasaklama kararı koyma yetkisi cezaevi idaresinde bulunmamaktadır! Bu yetki, tutuklunun yargılandığı mahkemeye aittir!
Yönetmelik bu kadar net iken ısrarla ceza vermeye çalışmak bir yerlerden talimat alındığını göstermektedir.

Müvekkilimiz Alparslan hocayı siyaseten tutukladıkları yetmezmiş gibi cezaevinde de siyasi baskıyla uğraştırmaya ve sindirmeye çalışmaktadırlar.
Bir insana bu kadar zulmetmeyi hangi vicdan kabul eder!? Zulmün de bir sonu var!

Yarınlarda bu zulümlerinizle hatırlanacaksınız…

Biz bu karara da itirazlarımızı yapacağız. Umuyorum ki infaz hâkimliği bu haksız, hukuksuz ve vicdansız kararı da kaldıracaktır.
Yok eğer kaldıramayacak olursa bu meseleyi AİHM’E kadar da götürmeyi biliriz!”