09.19.2024

Amasra’da 43 işçinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili Bakan TTK Genel Müdürü’ne soruşturma izni yerine plaket verdi

Eski Enerji Bakanı Fatih Dönmez, 43 işçinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili TTK Genel Müdürü Eroğlu hakkında soruşturma izni vermemişti. Dönmez, ilk duruşma periyodunun tamamlandığı gün emekli oldu.

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında 43 işçinin hayatını kaybettiği grizu ve kömür tozu patlamasıyla ilgili dava devam ederken, bakanlık TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu hakkında soruşturma iznini vermedi. Hakkındaki suçlamalar devam ederken emekli olan Eroğlu, eski Enerji Bakanı Fatih Dönmez’den plaket aldı.

43 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili 7’si tutuklu 23 sanığın yargılandığı dava devam ederken, Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı, madenin bağlı olduğu TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ile 6 TTK yetkilisi ve başmüfettiş hakkında Enerji ve Çalışma bakanlıklarından “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla soruşturma izni istemişti.

Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre, Çalışma Bakanlığı, soruşturma izni talebini reddetti.

Enerji Bakanlığı ise talep hakkında henüz keşif ve bilirkişi yapılmadığı gerekçesiyle bekleme kararı verdi. Soruşturma izni verilseydi TTK yetkilileri ve başmüfettişler 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacaktı.

Davanın 25 Nisan ile 5 Mayıs arasında görülen ilk duruşmasında ifade veren sanıklar, TTK Genel Müdürü Eroğlu’nun sorumluluğu olduğunu ileri sürmüştü.

Bakandan plaket aldı

5 Mayıs’ta ilk duruşmalar tamamlanırken, TTK’da dikkat çekici bir gelişme yaşandı.

Kazım Eroğlu, aynı gün emeklilik dilekçesini verdi. 1985’te maden mühendisi olarak başladığı meslek hayatını, TTK Genel Müdürü olarak tamamlayan Eroğlu, emeklilik plaketini ise o dönem soruşturma izni vermeyen eski Enerji Bakanı Fatih Dönmez’den aldı.

Kozlu’daki patlamadan dolayı ceza almıştı

Yaklaşık 700 bin lira emekli ikramiyesi alan Eroğlu, TTK Genel Müdürü olmadan önce, Zonguldak’taki Kozlu Müessesesi Müdürü olarak görev yapıyordu. 7 Ocak 2013’te Kozlu’daki maden ocağında yaşanan patlamada 8 madencinin hayatını kaybetmesiyle ilgili davada yargılanan Eroğlu, “taksirle ölüme neden olma” suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.