09.08.2024

Asrın Felaketi’nin Birinci Yıl Dönümü : 6 Şubat Depremi

Türkiye’de, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde şiddetli deprem meydana geldi. Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ da depremden etkilendi. 14 milyon vatandaşı doğrudan etkileyen deprem nedeniyle ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edildi.

6 Şubat depremi kaç şiddetindeydi?

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ilk deprem 7,7 büyüklüğünde, Elbistan ilçesindeki ikinci deprem 7,6 şiddetinde meydana geldi.

Deprem kaç saniye sürdü?

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ilk deprem 7,7 büyüklüğündeki 65 saniye; Elbistan ilçesindeki ikinci deprem 7,6 şiddetinde ve etki süresi ise 45 saniye olarak gerçekleşti.

6 Şubat depremi kaç ili etkiledi?

Milyonlarca nüfusun yaşadığı 11 ilde büyük bir yıkıma ve can kaybına yol açmıştı. Bu iller ise şöyle:
Kahramanmaraş – Hatay – Gaziantep – Adıyaman – Malatya – Kilis – Şanlıurfa – Adana – Osmaniye – Diyarbakır – Elazığ

6 Şubat depreminde kaç kişi hayatını kaybetti?

Son verilere göre, Kahramanmaraş depremlerinde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti. Bu can kayıplarının en büyüğü ise Hatay’da gerçekleşti.
Türkiye’nin Karadeniz kıyılarından Mısır‘a kadar hissedilen bu felakette Suriye‘de ise en az 8 bin 476 kişi hayatını kaybetti ve toplam 122 binden fazla kişi de yaralandı.

Kaç kişi etkilendi?

Depremler, Türkiye’nin 11 şehrini vurarak Almanya‘nın toplam yüz ölçümü kadar bir bölgede hasara yol açtı ve ülke nüfusunun yüzde 16’sına tekabul eden yaklaşık 15 milyon kişiyi etkiledi.

Ne kadar bina yıkıldı?

Ağır hasarlı ve yıkık binalar en fazla Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş’ta yer alırken, toplamda 38 bin 901 bina aynı gün deprem sebebiyle yerle bir oldu. Cumhurbaşkanlığı raporuna göre 6 Şubat depremlerinde 11 ilde toplam 518 bin konut yıkıldı veya ağır hasar aldı. Bunlara ek olarak 128 bin 778 konut da orta derecede hasar aldı.

Dünyanın dört bir yanından barınma için çadır ve konteyner desteğisağlandı!

Depremlerin ardından 90’ı aşkın ülke bölgeye toplamda 294 bin 743 çadır ve 12 bin 685 konteyner gönderdi.

Pakistan 120 bin çadır yardımında bulunurken, bölgeye arama kurtarma ekibi desteği de sağladı.
Pakistan, “Başbakanlık Yardım Fonu” kurarak depremzedelerin ihtiyaçları için maddi yardım da topladı.

Ürdün bölgeye malzeme desteği sağlayarak Türkiye’ye 32 bin 124 çadır yardımında bulundu.

Çin de depremlerin ardından malzeme desteği sağlayan ülkeler arasında yer alıyor.
Bölgeye 26 bin 312 çadır yardımında bulunan Çin, arama kurtarma ekibi ve ekipman desteğiyle Türkiye’ye desteğini gösterdi.

Katar, 2 bin 959 çadır desteğinin yanı sıra bölgeye 10 bin konteyner gönderdi.

Rusya 628 konteynerle deprem bölgesine destek sağladı.
İsveç de 500 konteyner göndererek depremzedelere yardımda bulundu.

Depremlerden Sonra OHAL İlanedildi!

Türkiye’de 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli olarak on ili etkileyen iki ayrı deprem yaşanmış ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla ülke tarihinde ilk kez bir doğal afet sebebiyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.

Kararla Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerini kapsayan üç aylık süreyle OHAL ilan edildi.

Deprem nedeniyle okullara ara verildi!

Merkez üstü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7,7 büyüklüğündeki sarsıntının ardından Milli Eğitim Bakanı ve Yükseköğretim Kurulu depremden etkilenen bölgelerde eğitime belirli sürelerde ara verildiğini açıklamıştı.