Kâr amacı gütmeyen Feedback EU adlı kuruluşun raporuna göre Avrupa Birliği’nde (AB) ithal edilenden daha fazla gıda çöpe gidiyor.
Bu hafta yayımlanan raporda AB’de her yıl 153,5 milyon ton gıdanın israf edildiği belirtildi. Bu rakam, ithal edilenden 15 milyon ton daha fazla.
AB’de çöpe giden buğday miktarı, Ukrayna’nın buğday ihracatının yaklaşık yarısına, AB’ninse buğday hariç diğer tahıl ihracatlarının toplamının da çeyreğine denk geliyor.
Feedback EU’nun direktörü Frank Mechielsen, şunu söyledi:
Gıda fiyatlarının yükseldiği bir dönemde, AB’nin ithal ettiğinden daha fazla gıdayı çöpe atması bir skandal.
Çalışmada, Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı’nın gıda israfı endeksi ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) verilerinden yararlanıldı.
Buna göre 90 milyon tonluk gıda israfının tarım, ormancılık ve balıkçılık gibi alanların yer aldığı birincil sektörde gerçekleştiği belirtildi. Bu miktar, hanehalkının gıda israfının yaklaşık üç katına denk geliyor.
Öte yandan AB’nin israf verilerinde çiftliklerde hasat edilmeyen, kullanılmayan ve satılmayan ürünlerin yer almadığı, dolayısıyla bunların çoğunun kayıtlara bile geçmediği ifade edildi.
AB’de her yıl toplam gıda üretiminin yaklaşık yüzde 20’sinin çöpe gittiği, bunun da işyerleri ve hanehalkı için yıllık 143 milyar euro zarar oluşturduğu belirtildi.
Ayrıca 2030’a kadar gıda israfını yarıya indirmenin 4,7 milyon hektarlık tarım arazisinin korunmasını sağlayacağına dikkat çekildi.
Raporun ardından 20 AB ülkesinden 43 kuruluş, söz konusu tarihe kadar gıda israfının yüzde 50 azaltılması çağrısı yaptı.
Aralarında Feedback EU ve Avrupa Çevre Ofisi’nin de yer aldığı kuruluşların ortak bildirisinde, bu hedefin yakalanabilmesi için israftan sorumlu sektörlere ve işletmelere karşı yasal yaptırımlar getirilmesi de talep edildi.
Avrupa Komisyonu ise bu yıl belirli gıda israfı kuralları getirmeyi ve bunları 2023’te uygulamaya koymayı planlıyor.
Pandeminin tedarik zincirlerinde yarattığı aksaklıklar ve Rusya – Ukrayna savaşı nedeniyle gıda fiyatları son dönemde fırlamıştı.
BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (GTÖ) verilerine göre ağustosta gıda fiyatları, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8 artış göstermişti.
GTÖ’nün eski kıdemli ekonomisti Abdulrıza Abbasian da savaş sona erse bile gıda fiyatlarının yüksek kalabileceğini belirtti.