10.18.2024

Avustralyalı Senatör Wong, Rus Büyükelçisini sınır dışı edebileceklerini duyurdu

Penny Wong, Avustralya’nın Putin’in nükleer tehdidinin ardından Rus büyükelçisini sınır dışı edebileceğini söyledi

Dışişleri bakanı, muhalefetin daha fazla yaptırım çağrısı yapması üzerine Rusya’nın Ukrayna’daki artan askeri tepkisini kınadı

Dışişleri bakanı Penny Wong, Koalisyon muhalefetinin işgale karşı daha fazla yaptırım çağrısında bulunması nedeniyle, federal hükümetin Başkan Vladimir Putin’in Ukrayna’ya yönelik nükleer saldırganlığının bir sonucu olarak Rus büyükelçisini sınır dışı etmeyi düşündüğünü söyledi.

Wong, Avustralya’nın Rusya’nın yükselen retoriği karşısında Kiev’e daha fazla askeri yardım göndermeyi düşündüğünü ancak güvenlik ve lojistik konularının karmaşık faktörler olduğunu söyledi.

Wong, Putin’in Rusya’nın askeri müdahalesini daha da artırmaya yönelik referansları hakkında “Bu tehditler düşünülemez ve sorumsuz” dedi.

“Rusya’nın toprak bütünlüğünü savunma iddiaları doğru değil. Hiçbir sahte referandum onları gerçek yapmaz. Bu yasadışı ve ahlaksız savaştan yalnızca Rusya sorumludur ve barış öncelikle Rusya’nın Ukrayna topraklarından çekilmesiyle olmalıdır.”

Putin bir gecede yaptığı konuşmada, Rus işgali altındaki toprakların ve halkının “toprak bütünlüğünü” savunmak için “her yolu” kullanmaya hazır olduğunu söyledi.

Putin, “Ülkemizin de çeşitli imha yöntemleri olduğunu hatırlatmak istiyorum” dedi.

“Bu bir blöf değil.”

Savunma Bakanı Richard Marles Pazar günü yaptığı açıklamada, Avustralya’nın Ukrayna’ya daha fazla askeri yardım almayı düşündüğünü söyledi . BM genel kurulu için New York’ta bulunan Wong, düzenlediği basın toplantısında hükümetin seçenekler üzerinde çalıştığını söyledi.

Ukraynalı meslektaşlarımızla temas halindeyiz” dedi. “Karşılaştıkları olağanüstü zor koşulları, girmek zorunda kaldıkları savaşı anlıyoruz. Ukrayna’yı desteklemek için ortaklarla çalışmaya devam edeceğiz ve gelen talepleri değerlendirmeye devam edeceğiz.”

Ukrayna’nın Avustralya Büyükelçisi Vasyl Myroshnychenko Perşembe günü Avustralya’ya daha fazla destek gönderme çağrısını yineledi. Hükümet tarafından taahhüt edilen 60 Bushmaster askeri aracından sadece 40’ının geldiğini, ancak Ukrayna’nın ilk teklifin üzerine 30 tane daha istediğini söyledi.

“Yerdeki Bushmaster’lara gerçekten ihtiyacımız var” dedi.

“Mümkünse bunu hızlandırmak harika olur, aynı zamanda daha fazla askeri yardım da duyurur. Savaşın bu aşamasında topçuya ihtiyacımız var, mühimmata ihtiyacımız var.”

Ukrayna’nın daha fazla Bushmaster askeri aracı talebinin karşılanıp karşılanmayacağı sorusuna Wong, “Bugün yanıt verecek durumda değilim, ancak size söyleyebilirim ki, önemli katkılarda bulunduk ve elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. ”

Avustralya’nın Ukrayna büyükelçiliğinin yeniden açılmasının düşünüldüğünü söyledi.

“Bu olasılık ile ilgili önemli olan güvenlik ve lojistik sorunları üzerinde çalışıyoruz” dedi. Ve eğer hükümetin buna nasıl yaklaşacağını gösterecek bir konumdaysam, bunu yapacağım.”

Gölge dışişleri bakanı Simon Birmingham , Putin’i “dünya için bir tehdit” olarak nitelendirdi.

Birmingham, “Nükleer silahlarla ilgili ahlaksız tehditler, pervasız, istikrarsızlaştırıcı ve gerçekten de tüm dünyanın kınaması ve onu üstlenmekten vazgeçmesi için ona azami baskı yapması gereken eylem türlerinden başka bir şey değildir” dedi.

Hükümeti Ukrayna’ya daha fazla yardım sağlanmasını hızlandırmaya ve nükleer tehditler nedeniyle Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulamaya çağırdı, ancak muhalefetin görmek istediği belirli eylemleri veya yardımı aday göstermeyi reddetti.

“Dünyanın dört bir yanındaki ortaklarımızla birlikte, daha fazla yaptırım arayışını, Rusya ve özellikle Başkan Putin üzerindeki baskıyı mümkün olan her şekilde daha da artırabilecek daha fazla önlem almayı düşünmeliyiz” dedi. “Yani tüm seçenekler masada olmalı.”

New York’ta Avustralya’nın Rusya’nın Avustralya büyükelçisini sınır dışı edip etmeyeceği sorusuna Wong, bu tür konuların “değerlendirilmeye devam ettiğini” söyledi. Guardian Australia, daha fazla yorum için dışişleri bakanlığının ofisiyle temasa geçti.

BM tüzüğüne ve toprak bütünlüğüne saygı duyulan bir dünyada hepimizin çıkarı var” dedi.

“Bir ulusun toprak bütünlüğünün bir başkası tarafından feshedilmemesi ilkesidir. Ve olan da bu. Ve biz burada bunu önemsiyoruz, tıpkı Avrupa’daki insanların Ukrayna’da olup bitenlerle ilgilenmesi ve Rusya’nın yasadışı ve ahlaksız işgalini önemsemesi ve reddetmesi gibi.”