05.04.2024

Ayçiçek tarlaları tırtıl istilası altında!

Trakya’da binlerce alanda ekili ayçiçeği tarlaları “çayır tırtılı” istilası tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bitkinin kökünden başlayarak yaprak ile çekirdek kısmına kadar zarar veren çayır tırtılına karşı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü desteğiyle havadan dronla ilaçlama çalışması gerçekleştirildi.

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’deki ayçiçeği tarlalarında etkili olan çayır tırtılı, bitkiyi kökten başlayıp yaprak ve çekirdek kısmına kadar yiyerek, büyük verim kaybına neden oldu. Konuyla ilgili harekete geçen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kurban Bayramı’nın 2’nci günü mesaiye başlayıp, tarlalarda inceleme yaptı. Ekipler, üreticileri tırtıla karşı acil dronla havadan ilaçlama yapması konusunda uyardı.

İlaçlama Yapılması İçin Uyarı Yapıldı

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tırtıl istilası hakkında açıklama yaptı. “Yapılan incelemeler neticesinde, zararlının yaşam döngüsü dikkate alındığında zararlı ile mücadelede önümüzdeki birkaç günün üreticilerimizin zarar görmemesi için önem arz ettiğinden, kendi ayçiçeği tarlarında kontrollerini yaparak, zararlı ile karşılaşmaları durumunda en kısa zaman içerisinde yer aletleri ve insansız hava araçları kullanılarak vakit kaybetmeden ilaçlı mücadele yapmaları gerekmektedir. İlaçlama yapan çiftçilerimizin tarlalarında yapılan kontrollerde önerilen deltamethrin 25 gram etken maddeli ilaçların zararlıyı tamamen öldürdüğü tespit edilmiştir” dedi.

Tırtıl İstilasında Trakya Afet Bölgesi İlan Edildi

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Trakya’da ki çayır istilası için açıklama yaptı. “Bu bölgenin doğal afet bölgesi olarak ilan edilmesi gerekiyor. Sayın Bakan Ankara’dan çık, nasıl orman yangınlarına gidiyorsanız, çizmeleri çekin gelin Tekirdağ’a, Edirne’ye, Kırklareli’ne, ayçiçek tarlalarındaki Trakya’da ki sarı gelinin gelin vaziyetini görün” duyurusu yaptı.