09.20.2024

BAE, Bangladeş’teki vatandaşlarının ülkeyi terk etmesini istedi

Hasina Ocak ayında muhalefetin boykot ettiği bir seçimde dördüncü kez üst üste başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ülkeyi saran protestolar nedeniyle Başbakan Hasina’nın istifa edip ülkeden kaçması sonrası vatandaşlarını “mümkün olan en kısa sürede Bangladeş’i terk etme” çağrısında bulundu.

Büyükelçilikten Salı günü yapılan açıklamada, “Bangladeş Halk Cumhuriyeti’nde meydana gelen mevcut olaylar ışığında, BAE’nin Dakka Büyükelçiliği ülkedeki tüm vatandaşlarını mümkün olan en kısa sürede BAE’ye dönmeye çağırmaktadır” denildi.

BAE Dışişleri Bakanlığı da vatandaşlarını ayaklanma ve protestoların yaşandığı bölgelere gitmemeleri ve kalabalık yerlerden kaçınmaları konusunda uyardı.

Bangladeş, Temmuz ayında kamuda istihdama yönelik kota uygulamasına karşı barışçıl öğrenci protestoları olarak başlayan ve ülkenin Başbakanı Şeyh Hasina’nın devrilmesi için bir kampanyaya dönüşen protesto ve şiddet olaylarıyla gündeme gelmişti.

Hasina Ocak ayında muhalefetin boykot ettiği bir seçimde dördüncü kez üst üste başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

İnsan hakları örgütlerine göre polis ve Hasina’nın partisine mensup kişilerin göstericilere aşırı güç kullanılarak müdahale edilen şiddet olaylarında en az 400 kişi öldü ve 11.000’den fazla kişi yaralandı.

76 yaşındaki Hasina istifa etti ve Bangladeş ordusuna ait bir helikopterle komşu Hindistan’a kaçtı. Hasina’nın Londra’ya gitmesi ve orada sığınma talebinde bulunması bekleniyor.