05.05.2024

Bakan Akar: İlk tahıl yüklü gemi yarın İstanbul açıklarında olacak

İlk tahıl yüklü gemi yola çıktı. Tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamındaki mısır yüklü ilk geminin bugün Lübnan’a gitmek üzere Odessa Limanı’ndan hareket ettiği bildirildi

BU ROTA DÜNYA GÜNDEMİNDE!

Türkiye’nin girişimleri sonucu 22 Temmuz’da Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye tarafından ‘Tahıl sevkiyatı’ anlaşması İstanbul’da imzalanmıştı. İlk tahıl gemisi bugün yola çıktı. Milli Savunma Bakanlığı, Ukrayna limanlarından çıkacak tahıl yüklü ilk geminin bu sabah Odesa Limanı’ndan hareket etmesi konusunda mutabık kalındığını bildirdi. MSB’nin açıklamasında:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, bakanlar ve ilgili taraflarla yaptığı görüşmeler ve İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde yapılan yoğun çalışmalar sonucunda; mısır yüklü RAZONI isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisinin Lübnan’a gitmek üzere Odesa Limanı’ndan 01 Ağustos sabah 08.30’da hareket etmesinde mutabık kalınmıştır. 22 Temmuz 2022’de Türkiye, Rusya Fedarasyonu, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan ‘Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi’ belgesi kapsamında sevkiyat yapacak bu ilk gemiyi takiben diğer gemilerin de belirlenen koridor ve usuller çerçevesinde intikalleri planlanmaktadır.

TAHIL YÜKLÜ GEMİ YOLA ÇIKTI MSB’nin açıklamasının ardından Razoni isimli geminin Lübnan’ın Tripoli Limanına gitmek üzere Odesa’dan hareket ettiği aktarıldı. Geminin 2 Ağustos’ta İstanbul’da olması bekleniyor.

MSB’DEN YENİ AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı, Lübnan’a 27 bin ton mısır taşıyan ve sabah saatlerinde Odessa Limanı’ndan ayrılan Sierra Leone bayraklı geminin seyrine devam ettiğini bildirdi. Milli Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Lübnan’a 27 bin ton mısır taşıyan ve sabah saatlerinde Odessa Limanı’ndan ayrılan Sierra Leone bayraklı gemi seyrine devam ediyor. Geminin intikali ve seyri Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından planlanarak anlık takip ediliyor. Geminin intikali esnasında izleyeceği rota, takip ettiği insani koridor, denetimine ilişkin detaylı hususlar da merkezde mutabık kalınan usul ve esaslar doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Halihazırda Ukrayna’nın üç limanından tahıl ve benzeri gıda maddelerini çıkarabilecek gemilerin hazırlıklarına ve planlamasına devam ediliyor” ifadeleri yer aldı.

BAKAN AKAR: GEMİ YARIN 15’TE İSTANBUL BOĞAZI’NDA OLACAK

Milli Savunma Bakanı Akar, tahıl sevkiyatıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Akar, “İnsani bir konu. Çalışmaların başarılı bir şekilde devam edeceğini umut ediyorum. Bundan sonraki gemiler de benzer şekilde herhangi bir aksaklık çıkmadan devam edecek. Gemi yarın 15’te İstanbul Boğazı açıklarında olacak, müşterek heyet denetleme yapacak. Bu protokol bütün gemiler için geçerli olacak. Bu konunun çözüme gidiyor olması oldukça önemli 25 milyon tondan fazla tahılın savaş nedeniyle beklemesinden bahsediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı görüşmeler neticesinde çıkan çözüm en optimal çözüm” değerlendirmesinde bulundu.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: SORUNSUZ DEVAM ETMESİNİ DİLİYORUZ

Bakan Çavuşoğlu’ndan da tahıl sevkiyatıyla ilgili açıklama geldi. Çavuşoğlu, “Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli sevkiyatı kapsamında ilk gemi Ukrayna’dan yola çıktı. Sürecin kesintisiz ve sorunsuz devam etmesini diliyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Mutabakatın, ateşkes ve kalıcı barışa vesile olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

NATO’DAN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, tahıl krizinin çözümünde oynadığı rol nedeniyle Türkiye’ye teşekkür etti. Stoltenberg, Ukrayna tahılının sevk edilmesi sürecine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İlk sevkiyatın, yapılan anlaşma kapsamında Odessa’dan başladığına dikkat çeken Stoltenberg, “Müttefikimiz Türkiye’ye oynadığı kilit rolden ötürü teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.

BM GENEL SEKRETERİNDEN TÜRKİYE MESAJI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin yoğun çalışmalarından memnuniyetini ve Türkiye’nin liderliğinden dolayı minnettar olduğunu dile getirdi.

Boş veya yükü tahıl olmayan gemilerin Ukrayna limanlarından çıkmasına izin verilmeyecek. Sinyalini kapatan, şeffaf bilgi vermeyen gemiler de Türk karasularına alınmayacak.