09.19.2024

Bakan Şimşek’ten “güneşlenme vergisi” iddialarına yanıt

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan “güneşlenme vergisi” iddialarına yanıt: Yapay zekâ ile manipüle edilmiş

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Fethiye’de güneşlenme vergisi alınması gerektiğini söylediği bir video sosyal medyada gündem olmuştu. Ancak Bakanlık, videonun yapay zekâ ile üretilmiş ve gerçek dışı olduğunu açıkladı.

Sosyal medyada hızla yayılan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Güneşlenme vergisi” getirilmesini önerdiği iddia edilen video, Bakanlık tarafından yapılan açıklama ile yalanladı. Videoda Bakan Şimşek’in, “Fethiye’de güneş aşırı çok kullanılıyor. Güneşin aşırı kullanılması nedeniyle makro ekonomik dengesizlikler ortaya çıktı. Fethiye’de fazla bir kullanım var. Denize girmenin bir vergisi olmalı. Ölüdeniz’de güneş her zaman açık, Giresun’da hep kapalı. Güneşlenme oranı Giresun’da sadece yüzde 16. Bizim Ölüdeniz’den Fethiye’den güneşlenme vergisi almamız gerekiyor” dediği görülüyor.

BAKANLIK AÇIKLAMADA BULUNDU

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, videonun gerçek dışı olduğu belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sayın Bakanımızın konuk olduğu bir yayına yapay zekâ ile seslendirme eklendiği ve vergi konulu gerçek olmayan içeriklerin sosyal medyada paylaşıldığı görülmüştür. Yapay zeka ile oluşturulmuş, gerçek dışı bu tarz içeriklere itibar edilmemesi önemle rica olunur.”

YAPAY ZEKÂ İLE MANİPÜLASYON

Bakanlık, kamuoyunu bu tür manipülasyonlara karşı dikkatli olmaya çağırırken, yapay zekâ teknolojisinin yanlış ve yanıltıcı bilgiler yaymak için kullanılmasının tehlikelerine de dikkat çekti. Açıklamada, sosyal medyada dolaşan bu tür içeriklere karşı dikkatli olunması ve sadece resmi kaynaklardan gelen bilgilere itibar edilmesi gerektiği vurgulandı.