05.05.2024

Bakanlık kararı: Doğal sit alanları ranta açıldı

Düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlandı.

Doğal sit alanlarının korunmasına ilişkin ilke kararları iptal edildi ve talan yolu açıldı. “Kesin Korunacak Hassas Alanlar”da da izin verilecek faaliyetler genişletildi.

Türkiye’nin birçok yerinde doğal alanlar ve Hazine’ye ait alanlar rant ve talan politikalarına teslim edilirken, doğal sit alanlarının korunmasına ilişkin ilke kararları da iptal edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından son olarak 2019 yılında değiştirilen ilke kararları yürürlükten kaldırılırken; yayınlanan yeni kararlarda “ulusal güvenlik”, “kamu yararı” gibi muğlak ifadelerle “Kesin Korunacak Hassas Alanlar”da izin verilecek faaliyetler genişletildi.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Sözcü’nün aktardığına göre düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Eklenen maddeler şöyle:

– Kamu yararının gerektirdiği ihtiyaç hallerinde yol güzergahının kullanılması koşuluyla atıksu, içme suyu, doğal gaz ile elektrik ve iletişim hattı yapılabilir.

 “Kesin Korunacak Hassas Alan” tescili yapılmadan önce mevzuata uygun olarak yapılmış ve faaliyeti devam etmekte olan bir alt yapı uygulaması veya tesisi varsa; mevcut uygulamaya veya tesise ilişkin ilave bir hat, yapı ya da benzeri yeni bir düzenleme yapılmaması koşullarıyla söz konusu mevcut uygulamalara yönelik asgari düzeyde bakım, onarım ve iyileştirme çalışmaları ile süre uzatımına izin verilebilir.

 Ulusal güvenlik için zaruret arz eden tesisler yapılabilir.

 Dalyan ve lagün ekosistemlerinde doğal dengenin devamlılığının sağlanması amacıyla ilgili kamu kurumu görüşleri doğrultusunda ve herhangi bir yapı yapılmamak şartıyla alanın özelliğinden kaynaklanan geleneksel avcılık yöntemleriyle yapılan balıkçılık faaliyetlerine ve faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla mevcutların rehabilitasyonuna, bakımına ve onarımına izin verilebilir.

NİTELİKLİ KORUMA ALANLARI’NA GES KURULABİLECEK

Öte yandan Bakanlık tarafından yayımlanan yeni ilke kararlarına göre Nitelikli Doğal Koruma Alanları’nda güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi (GES) kurulmasına izin verilebilecek. Önceki ilke kararlarında Nitelikli Doğal Koruma Alanları’na GES kurulmasına kesinlikle izin verilmeyeceği belirtiliyordu.