09.16.2024

Bangladeş Narsingdi’de öğrenci protestoları büyüyor

Narsingdi’de 9 maddelik taleple protesto

Narsingdi’deki kitlesel öğrenci protestoları, öğrencileri öldürme sorumluluğunun kabul edilmesi, adil yargılanma ve polis DIG’sinin ve öğrencilerin öldürüldüğü bölgelerin polis müdürünün görevden alınması da dahil olmak üzere 9 maddelik taleple protesto düzenledi. Çeşitli okul ve kolejlerden yaklaşık 200 öğrenci 31 Temmuz tarihinde şehrin Upazila Mor bölgesinde protesto düzenledi. Narsingdi Hükümet Koleji ve Bölgesi Bengalce Bölümü Yardımcı Doçenti Nadira Yasmin ve Mahkeme Yargıcı Avukatı Shirin Sultana öğrencilerle birlikte protesto ederken görüldü.

Protestocuların Brahmandi bölgesinden 9 puanlık taleplerle Tawadi kavşağından adliye binasına doğru gitmeye başladıkları öğrenildi. Protestocular Upazila Mor bölgesine ulaştığında polis onları durdurdu. Daha sonra polis engellemeleri nedeniyle adliye binasına ulaşamayan protestocular öğleden sonra 1’den sabah 1’e kadar upazila kavşağında protesto gösterileri düzenledi.

Narsingdi Devlet Koleji öğrencisi Afsana Naushin, ülke çapında öldürülen öğrencilerin aileleri için tazminat ve cinayetler için adalet istiyoruz dedi. Narsingdi Devlet Koleji Bengalce Bölümü Yardımcı Doçenti Nadira Yasmin, öğrencilerle mahkeme binasında barışçıl bir hareket yapmak istedik dedi. Ancak polisin engellemesi nedeniyle mahkeme binasına gidemedim. Polisleri birkaç kez ikna etmeye çalıştım ama başaramadım. Narsingdi Model Polis Karakolu’nun Sorumlu Memuru (OC) Tanvir Ahmed ve diğer polisler öğrencilerin protestosu sırasında oradaydı. OC Tanvir Ahmed, saat 14.30 civarında hareketin durdurulmasının nedenini sormak için cep telefonundan arandı ama çağrıyı almadı.

Ne Olmuştu?

2024 Bangladeş kota reform hareketi, Bangladeş’te devam eden hükümet karşıtı ve demokrasi yanlısı protesto olup, öncelikle kamu ve özel üniversite öğrencileri tarafından öncülük edilmiştir. Başlangıçta hükümet iş alımı için ayrımcı geleneksel ve kota tabanlı sistemlerin yeniden yapılandırılmasına odaklanan hareket, çoğu öğrenci olan yüzlerce protestocu ve sivilin öldürülmesiyle birçok kişinin otoriter bir hükümet algısına karşı genişledi. Ölümlerin çoğu, polis ve diğer hükümet güçlerinin silahsız protestoculara ve protesto etmeyen sivillere, çocuklar ve yayalar dahil, ölümcül ve öldürücü silahlar kullanarak ateş açmasıyla meydana geldi.

Öğrenci protestoları, hükümet tarafından uygulanmaya konulan kota politikasına karşı başladı. Kota politikasına göre, ülkedeki kamu hizmeti işlerinin en az %30’u özellikle “özgürlük savaşçılarının” çocukları ve torunları için ayrılmıştır; bunlar Bangladeş’in 1971 Kurtuluş Savaşı’nda Pakistan’a karşı savaşan kişilerdir. Bu, milyonlarca kişinin üniversitelerden mezun olduktan sonra yıllarca işsiz kaldığı bir ülkedeki öğrenciler için bir darbe oldu.

Güvenlik nedeniyle isminin kullanılmamasını isteyen Dakka Üniversitesi’ndeki 21 yaşındaki bir öğrenci, protestocuların taleplerinin ülkede “adil bir iş dağılımı” çağrısıyla başladığını belirtti. “Şu anda hükümet işlerinin %56’sı rezervasyona dayalı olduğundan revize edilmiş bir kota sistemi istedik” dedi. “Özgürlük savaşçılarının çocuklarının çok fazla fedakarlık yapması ve bu nedenle kota sisteminden faydalanması anlaşılabilir olsa da, aynı kotayı özgürlük savaşçılarının torunlarına genişletmek kesinlikle saçma.” değerlendirmesinde bulundu.

Narsingdi’deki öğrenci protestolarına öğretmenler de destek verdiklerini açıkladı.