09.08.2024

Belçika’da İlkokullarda Zorunlu Cinsel Eğitim Yasalaştı

Belçika’da tartışmalara konu olan ilk ve orta dereceli okullarda zorunlu cinsel eğitim, Valonya-Brüksel Federasyonu Parlamentosunda yapılan oylamayla yasalaştı.

Belçika’da ilk ve orta dereceli okullarda zorunlu cinsel eğitim, Fransızca konuşan toplumun hükümeti olarak bilinen Valonya-Brüksel Federasyonu Parlamentosunda yapılan oylamayla yasalaştı.

Karar tasarısı, oy birliğiyle kabul edilirken yalnızca üç milletvekili çekimser oy kullandı. Tasarı, dün öğle saatlerinde parlamento önünde çoğunluğu Müslüman yüzlerce kişi tarafından protesto edilmişti.

YÜZLERCE MÜSLÜMAN PROTESTO ETTİ

Brüksel’de çoğunluğu Müslüman ve kadın yüzlerce kişi, Fransızca konuşan toplumun hükümeti olarak bilinen Valonya-Brüksel Federasyonu’nun ilkokul 6. ve ortaokul 4. sınıflarda başlatmayı planladığı, EVRAS kısaltmasıyla adlandırılan cinsellik eğitimini protesto etmek için toplandı.

“ÇOCUKLARIMIZA DOKUNMAYIN”

Valonya-Brüksel Federasyonu Parlamentosu’nun bulunduğu (Rue des) Colonies Bulvarında yerel saatle 13.00 civarında bir araya gelen kalabalık, “EVRAS istemiyoruz”, “(Eğitim Bakanı Caroline) Desir istifa”, “Çocuklarımıza özgürlük”, “Çocuklarımıza dokunmayın” sloganları attı.

HEM MÜSLÜMANLAR HEM HRİSTİYANLARDAN PROTESTO

Müslüman ve Cezayirli asıllı bir veli Amina Amara “Bugün burada EVRAS programına karşı çıkmak ve çocuklarımızı korumak için toplandık. Bu programa sonuna kadar ‘hayır’, ‘hayır’, ‘hayır’ diyoruz.” dedi.

Hristiyan Belçikalı velilerden Soline Duchastel de “Çocuklarımızı özgür bırakmalarını, okulda sadece okumayı, yazmayı, hesaplamayı öğretmelerini istiyoruz.” diye konuştu.

DÜZENLEME OKULLARIN İNİSİYATİFİNDEYDİ

Eğitim Bakanı Desir ise yaptığı açıklamada planlanan eğitimin çocukları korumayı amaçladığını, ailelerin endişelenmesine gerek olmadığını savunmuştu. Belçika’da tüm sınıflar için cinsellik eğitimini öngören bir düzenleme 2012’den beri bulunuyor ancak şimdiye kadar uygulama, okulların inisiyatifine bırakılmıştı. Yeni taslak karar, her ilkokul 6. ve ortaokul 4. sınıf öğrencisinin bu dersleri almasını zorunlu tutuyor.