05.12.2024

Berlin’de Filistin’e destek eylemi gerekçesiyle iki gençlik merkezi kapatıldı

Berlin’de Friedrichshain-Kreuzberg Gençlik Dairesi, çalışanları Filistinle dayanışma gösterilerine katıldığı gerekçesiyle iki gençlik merkezini kapattı.

Berlin’de Friedrichshain-Kreuzberg Gençlik Dairesi, çalışanları Filistinle dayanışma gösterilerine katıldığı gerekçesiyle göçmen genç kadınlara yönelik danışmanlık hizmeti veren PHANTALISA ve ALIA adlı gençlik merkezlerini kapattı.

Gençlik dairesinin kapatma kararının arkasında çalışanların Filistinle dayanışma eylemlerine ait fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaşmaları olduğu ifade edildi. Gençlik dairesi, bir çalışanı Instagram’da “İsrail karşıtı ve anti-Siyonist ifadeler” kullanmakla suçluyor. Aynı çalışan ayrıca yasaklanan Filistin Kongresi’nde “Almanya’da Feminist Dış Politika” konulu bir panelin konuşmacıları arasındaydı.

İki merkezin kapatılmasıyla ilgili Frieda e.V. tarafından yapılan açıklamada, “Kararı duyunca şok olduk. Bir yandan çalışanların özel Instagram hesaplarının gözetlenmesi, diğer yandan sorumlu ilçe meclis üyesinin gençlik dairesiyle yıllardır süren işbirliğini bir günde haber vermeksizin sona erdirmesi, çalışanlarımızın özel sosyal medya profillerinin izleniyor olması ve çalışma saatleri dışında temel haklarını kullanmalarının, örneğin gösterilere katılmalarının fişleniyor ve görünüşe göre suç sayılıyor olması endişe verici. Hem dernek hem de sosyal hizmet uzmanları olarak çalışmalarımızda bağlı olduğumuz demokratik değerlere karşı bir meydan okuma olarak görüyoruz. Ayrıca, hukukun üstünlüğüyle yönetilen bir devletin ve hukuka bağlı bir idarenin görevi, kararlarını ilgili kişilerin dinlendiği adil usuller temelinde almaktır. Ancak bu vakada, asılsız iddialar ve şüpheli gözetim yöntemleri temelinde geçici önlemler alınmıştır” denildi.

Birçok kurum ve parti Filistinle dayanışma nedeniyle iki gençlik merkezinin kapatılmasına tepki gösterdi.