09.23.2024

Beş İsrailli’den dördü savaşının sorumlusunun Netanyahu olduğunu söylüyor

Netanyahu adım adım siyasi kariyerinin sonuna yaklaşıyor. İsrailli rehinelerin aileleri, Siyonist Netanyahu’ya en az 1.400 kişinin ölümüne yol açan ‘başarısızlıkları üstlenmesi’ çağrılarında bulunuyor.

İsraillilerin ezici bir çoğunluğu, Hamas’ın ölümcül direnişinde siyonist Binyamin Netanyahu’nun sorumlu olduğuna inanıyor .

‌Toplamda yüzde 80’lik bir kesim, siyonist başbakanın, ülkenin 75 yıllık tarihindeki en ölümcül günde en az 1.400 İsraillinin ölümüne yol açan başarısızlıkların suçunu kamuoyu önünde kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Bu rakam, geçen yılki seçimlerde Netanyahu’nun Likud partisine oy verenlerin yüzde 69’unu kapsıyor. Halkın yalnızca yüzde sekizi Bay Netanyahu’nun sorumlu olmadığını düşünüyor.

İsrailliler, devletin 7 Ekim’deki Hamas direnişine vereceği tepki konusunda şiddetle bölünmüş durumda, ancak bu yeni rakamlar Netanyahu’ya karşı birleşik bir muhalefete işaret ediyor.
Eleştirmenler, Netanyahu’nun İsrail’in 2014’teki son büyük kara saldırısından bu yana Hamas’ın askeri provokasyonlarını büyük ölçüde görmezden geldiğini ve aynı zamanda Gazze’ye büyük miktarlarda nakit akmasına izin verdiğini öne sürüyor.

Diğerleri ise Netanyahu’nun başına bela olan devam eden yolsuzluk skandalının onu ülkeyi güvende tutmaktan alıkoyduğunu söylüyor.
Geçtiğimiz hafta Knesset’in kış oturumunun açılışını yapan Netanyahu, “10 gün önce başımıza gelen felaketle ilgili birçok soru olduğunu” söyledi ve mevcut askeri görev tamamlandıktan sonra bunların “her yönüyle” soruşturulacağına söz verdi.

Netanyahu’nun koalisyon ortağı maliye bakanı Bezalel Smotrich, hükümet liderliğinin ve güvenlik liderliğinin ülkeyi korumada başarısız olduğunu ancak başbakanın henüz net bir sorumluluk beyanında bulunmadığını söyledi.
İsrailli politikacılar saldırıları “İsrail tarihindeki en büyük başarısızlık” olarak nitelendirdi.
Eski başbakan Ehud Olmert, Netanyahu’nun İsrail istihbaratı tarafından Hamas saldırısı olasılığı konusunda uyarıldığını ancak kendisinin “kibirli” olduğunu söyledi.
France24’e “Netanyahu halkın, katledilenlerin ailelerinin, sahadaki komutanların ve askerlerin güvenini taşımıyor” dedi

İsrail gazetesi Haaretz’in bir başyazı sayfası, Bay Netanyahu’yu bariz başarısızlıklarla suçladı.
Haaretz köşe yazarı Dmitry Shumsky, Netanyahu’nun iki devletli çözüme ilişkin müzakerelerden kaçınmak için “diplomatik felç” politikası izlediğini savundu. Bu stratejinin kusurlu olduğunu ve Hamas’ı “küçük bir terörist gruptan, masum İsrailli sivilleri acımasızca katleden kana susamış katillerin olduğu etkili, ölümcül bir orduya” dönüştürdüğünü söyledi.

‘Filistinlilerin hakları göz ardı ediliyor’

“Filistinlilerin varlığını ve haklarını açıkça göz ardı eden bir dış politika benimsemenin” Hamas’ı savaşmaya ittiği iddia edildi.
İsrail Gazze’ye kara birlikleri göndermeye hazır görünürken, ankete göre halkın yüzde 65’i saldırı olasılığını desteklerken yüzde 21’i buna karşı çıkıyor.
İsraillilerin çoğu, Kudüs ile Lübnan arasındaki gerilim yükselirken kuzey sınırında bir çatışma olasılığını da destekledi. Lübnan’daki İran destekli Hizbullah milisleri ve müttefikleri günlerdir İsrail’e sınır ötesi operasyon yapıyor .
İsraillilerin toplam yüzde 51’i kuzey cephesinde büyük ölçekli bir askeri operasyonu destekleyeceğini söyledi.
Anket, Panel4All ile birlikte Lazar Enstitüsü tarafından 18 ve 19 Ekim tarihlerinde 510 katılımcı arasında gerçekleştirildi.