09.16.2024

Beyaz Saray : ‘İran saldırıya hazır’

Beyaz Saray, ABD Başkanı Biden’ın Mısır lideri el-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ile İşgalci İsrail ve Hamas arasındaki müzakere sürecini konuştuğunu açıkladı. Beyaz Saray’dan yapılan peş peşe açıklamalarda Politico dergisinde yayınlanan “ateşkes görüşmeleri çöküşün eşiğinde” haberi yalanlanırken Hamas, ABD’nin müzakere sürecine dahil oluşunun yaklaşan başkanlık seçimleri nedeniyle olduğunu belirtti. Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Arakçi’nin İngiliz ve Fransız mevkidaşlarına “İran cevap hakkından vazgeçmeyecek” açıklamasına ilişkin Kirby, “İran saldırıya hazır” ifadesinde bulundu.

‘İran saldırıya hazır’
İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Cuma günü yaptığı açıklamada Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesine ilişkin İngiliz ve Fransız mevkidaşlarına “İran cevap hakkından vazgeçmeyecek” açıklamasında bulundu.

Bunun üzerine İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin, İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy ve Fransa Dışişleri Bakanı Sejourne ile yaptığı telefon görüşmelerinin ardından Beyaz Saray İletişim Danışmanı John Kirby, “İran saldırıya hazır” açıklaması yaptı.

İran’ın hazırlığının niteliği ya da arkasındaki istihbarat hakkında bilgi vermeyen Kirby, sadece “Hazırlıklı olmalıyız ve hazırız. Bölgedeki askeri kabiliyetlerimizi güçlendirdik ve her gün izliyoruz” dedi.