05.03.2024

Biden, belgeler ile çelişti “Dayımı yamyamlar yedi” dedi

Papua Yeni Gineli uzmanlar, ABD Başkanı Biden’ın “Dayımı yamyamlar yedi” iddiasına tepki gösterdi

Biden, dayısını yamyamların yediğini iddia etti. Resmi savaş belgelerine göre Biden’ın dayısı, uçağının Pasifik Okyanusu’na düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Belgelerde yamyamlıktan hiç bahsedilmedi.

ABD Başkanı Joe Biden, son ziyaretinde yaptığı konuşmada, dayısının 2. Dünya Savaşı sırasında düşen uçağının Papua Yeni Gine’de yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini iddia etmesiyle tartışma yarattı. Biden’ın iddiası, resmi savaş belgeleriyle çelişti.

YAMYAMLIK BELGEDE YOK!

Biden, çarşamba günü Pittsburgh’da yaptığı konuşmada, “Bosie Amca” olarak andığı asker dayısı Ambrose Finnegan Jr.’ın uçağının Yeni Gine’de düştüğünü ve cesedinin asla bulunamadığını, muhtemelen yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini söyledi. Ancak, resmi belgelere göre Finnegan, uçağının Pasifik Okyanusu’na düşmesi sonucu hayatını kaybetti ve yamyamlıktan hiç bahsedilmedi.

‘GÖKTEN DÜŞEN BEYAZ ADAMI YEMEZLERDİ’

Biden’ın iddiası, Papua Yeni Gine’deki uzmanlar tarafından da çürütüldü. Ülkedeki uzmanlar, Biden’ın bahsettiği gibi yaygın bir yamyamlık kültürünün olmadığını ve sözlerini “inanılmaz” olarak nitelendirdi. Papua Yeni Gine Üniversitesi’nden siyaset bilimci Michael Kabuni, yerel halkın gururlu insanlar olduğunu belirterek, “Gökten düşen beyaz adamı yemezlerdi” dedi ve yamyamlığın nadiren ve ölülere saygı için uygulanan bir ritüel olduğunu söyledi. Ülkede tarımın uzun bir geçmişi olduğunu vurgulayan Kabuni, Biden’ın iddiasına tepki göstererek, “Biden, hepsinin yendiğini mi kastediyor?” diye sordu. Doğu Sepik bölgesinin Valisi Allan Bird ise Biden’ın sözlerine dalga geçerek, “Bence komik. Biden o zamanlar çocuktu ve demek ailesi böyle şeyler anlatıyordu” ifadelerini kullandı.