05.20.2024

Biden ‘İsrail Refah’a girerse bazı silah sevkiyatları kesilir’ dedi, saldırılar devam etti

ABD Başkanı Joe Biden, Refah’a büyük bir kara harekatı başlatması halinde İsrail’e top mermisi ve başka silahların sevkiyatının durdurulacağı uyarısını yaptı.

CNN televizyonuna konuşan Biden, “Refah’a girerlerse, geçmişte burada kullanılan silahları tedarik etmeyeceğim” dedi.

ABD Başkanı “İsrail’in güvende olmasını sağlamaya devam edeceklerini” de ekledi.

Biden “Silah ve top mermileri vermeyeceğiz” derken, Refah’ta şu anda yaşananları bir kara operasyonu olarak görmediklerini” söyledi.

Biden “Nüfusun yoğun olduğu yerlere girmediler. Şu anda yaptıkları tam sınır bölgesinde” diye konuştu.

Biden “İsrail Başbakanı ve savaş kabinesine açıkça söyledim. Nüfusu yoğun alanlara girerlerse, desteğimizi alamayacaklar” ifadelerini kullandı.

Amerikan silahlarının, Gazze’de İsrail tarafından sivillerin öldürülmesinde kullanıldığını kabul eden Biden, İsrail’in bir “kırmızı çizgiyi” geçip geçmediği sorulduğunda, “Henüz değil” yanıtını verdi.

Biden’ın sözleri şu ana kadar Refah’taki potansiyel karadan işgale karşı yaptığı en sert uyarı oldu. ABD Başkanı aynı zamanda ilk kez İsrail’e Amerikan yapımı silah göndermeyi durdurabileceklerini söyledi.

İsrailli Büyükelçi: Büyük hayal kırıklığı
İsrail’in aşırı sağcı İçişleri Bakanı Itamar Ben-Gvir, X hesabından “Hamas Biden’ın seviyor” mesajını paylaştı. İsrail Başbakanı Netanyahu ise henüz bir yorum yapmaı.

İsrail’in BM Büyükelçisi de ülkesinin Biden’ın müdahalesinden “büyük hayal kırıklığı” duyduğunu söyledi.

Gilad Erdan, İsrail kamu yayıncısı Kan Radyosu’na yaptığı açıklamada “Bu açıklamayı, savaşın başından bu yana minnettar olduğumuz bir başkandan duymak çok zor ve üzücü” dedi.

İsrailli Parlamenter ve dış ilişkiler ve savunma komisyonu üyesi Boaz Bismuth, BBC’ye verdiği demeçte ABD’nin kararının arkasında iç siyaset kaygıları olduğunu öne sürdü.

Bismuth, “Amerikan seçimlerinin bununla hiçbir ilgisi olmadığına kesinlikle katılmıyorum” dedi.

İsrail Ordusu ise iki ülkenin görüş ayrılıklarını “kapalı kapılar ardında gidereceğini” söyledi.

Ordu Sözücüsü Daniel Hagari ABD’nin savaşın başından bu yana “benzeri görülmemiş” bir güvenlik yardımı sağladığını belirtti ve müttefikler arasındaki anlaşmazlıkların “kapalı kapılar ardında, gerçekçi bir şekilde çözüleceğini” söyledi.

İsrail Refah’ı vurmaya devam etti
Bu arada İşgal Ordusu, Refah’ı top mermileriyle vurmaya devam etti. AFP muhabirleri, sabahın erken saatlerinde yoğun bir top ateşi açıldığını belirtti.

İşgal Ordusu ise daha sonra, daha kuzeyde, Gazze Şeridi’nin orta kesimlerindeki “Hamas mevzilerini” de vurduğunu açıkladı.

Filistin medyası İsrail’in gece boyunca ve Perşembe sabahı Gazze’nin kuzeyindeki Zeytun mahallesine ölümcül hava ve topçu saldırıları düzenlediğini bildiriyor.

ABD’nin alıkoyduğu silahlar önümüzdeki dönemde yapılacak bir teslimat kapsamındaydı, bu yüzden kararın hemen bir etki yaratması pek olası değil.

Biden geçen ay İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze’ye yönelik tutumunda “hata” yaptığını söylemişti.

ABD Başkanı, Washington’ın savaşa desteğinin devam etmesinin İsrail’in daha fazla gıda ve ilaç girişine izin vermesine bağlı olduğu uyarısında bulunmuştu.

7 Ekim’de 1,200 kişinin öldüğü ve 253’ünün rehin alındığı Hamas saldırılarından sonra İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 34 binden fazla kişi öldürüldü.

İngiltere’de de 600’den fazla hukukçu İsrail’e silah satışının durdurulması için hükümete çağrı yapmıştı.