04.27.2024

Biden: Prens Selman ile Cemal Kaşıkçı hakkında konuştum

ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü

Biden-Selman Suud’da görüştü

Biden, görüşmede gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini gündeme getirdiğini ve bu cinayette Prens’in şahsi sorumluluğu olduğuna inandığını ifade ettiğini söyledi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Biden, “Kaşıkçı’nın başına gelenler korkunçtu… Bir daha böyle bir şey olması halinde karşılığını fazlasıyla alacaklarını net bir şekilde ifade ettim” dedi. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018’de İstanbul’daki Suudi konsolosluğunda öldürülmesinin ardından yaptığı bu ziyaret nedeniyle eleştirilere maruz kalan Biden, insan hakları sicili nedeniyle daha önce Suudi Arabistan’ı dışlayacağını açıklamıştı. ABD istihbaratı, cinayete Prens Muhammed’in onay verdiğini iddia etmiş, Prens ise olayda şahsi sorumluluğu olduğunu reddetmişti.

Biden ile Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman arasında Cidde’deki görüşme sonrası, NBC News muhabiri Peter Alexander, “Cemal Kaşıkçı ailesinden özür dileyecek misiniz efendim?” diye sorusuna Prens ve Biden yanıt vermedi.

Görüşmede bir gazetecinin Cemal Kaşıkçı hakkındaki sorusuna Prens Selman sessiz kaldı

Suudi yönetimiyle bir dizi olumlu toplantı yaptıklarını, güvenlik ve ekonomi alanında gelişme kaydettiklerini belirten Biden, insan haklarının da önemli bir konu olduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan yöneticileriyle önemli görüşmeler yaptığını dile getiren Biden, Cidde’deki görüşmelerde enerji güvenliğini ele aldıkları ve temiz enerji konusunda Suudi Arabistan’ın ABD ile ortaklığa gireceğini belirtti. Biden, enerji güvenliğinin sağlanması konusunda iyi görüşmeler yaptıklarını, Suudi Arabistan’ın güvenlik ve askeri ihtiyaçları ile ülkenin karşılaşabileceği tehditleri ele aldıklarını, Yemen konusunu da görüştüklerini belirten Biden, “Suudi Arabistan yöneticileriyle Yemen’deki ateşkesi uzatma konusunda mutabık kaldık” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan’daki temasları kapsamında yaptığı açıklamada, Orta Doğu’da Rusya ve Çin’in dolduracağı boşluk bırakmayacaklarını söyledi. Biden, yüksek enerji fiyatlarını kontrol altına alabilmek için petrol üreten ülkelerin gelecek haftalarda üretim kotalarını artırmalarını beklediklerini belirtti.

Suudi Arabistan Kralı ve Veliaht Prens ile önemli görüşmeler yaptıklarını ve aylar süren “sessiz diplomasi” sonrasında pek çok başarıya imza attıklarını kaydeden Biden, “Bu bağlamda Suudi Arabistan hava sahasını tüm sivil uçuşlara açacak. Bu kararı takdir ediyoruz. Bu önemli bir durum ve çok büyük bir başarı. Bu, Suudi Arabistan hava sahasının, İsrail’e açılacağı anlamına geliyor.” dedi.Suudi yetkililerle enerji konusunu görüştüğünü de dile getiren Biden, yüksek enerji fiyatlarını kontrol altına alabilmek için petrol üreten ülkelerin gelecek haftalarda üretim kotalarını artırmalarını beklediklerini ifade etti.

ABD Başkanı Biden, Washington’ın Orta Doğu ile ilişkilerine değinerek, “Körfez ülkeleri ile ilişkilerimizi güçlendirmede ilerleme kaydettik. Orta Doğu’da Rusya ve Çin’e dolduracak boşluk bırakmayacağız” vurgusunda bulundu. Biden, Kızıldeniz’deki Tiran ve Sanafir adalarında görev yapan barış gücünün oradan ayrılacağını bildirdi. Irak’ı, Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) elektrik şebekesine Suudi Arabistan ve Kuveyt üzerinde bağlama konusunda da mutabık kaldıklarını aktaran Biden, G5 teknolojisi için Suudi Arabistan’la ortaklık için anlaşmaya vardıklarına dikkati çekti.