09.08.2024

Biden’ın Netanyahu ile görüşmesi “gergin” geçti

Harris savaş konusundaki tutumu konusunda bir sınavla karşı karşıya; Trump, savaşın bir an önce sona erdirilmesi çağrısında bulunuyor

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu dün Beyaz Saray’da gergin bir atmosferde bir araya geldi. İki taraf dün Gazze’de dokuz aydır devam eden savaşta uzun zamandır beklenen ateşkesi ve İsrail ile Hamas arasında aylardır durmuş olan esirlerin serbest bırakılması müzakerelerini ele aldı.

Bu görüşmeler, Biden’ın Ekim ayında İsrail’e gitmesinden bu yana iki lider arasındaki ilk doğrudan görüşme. Hayatını kaybeden Filistinli sayısı konusundaki anlaşmazlıklar ve ateşkes anlaşmasına varılması konusundaki sert tutum nedeniyle iki lider arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Biden, Netanyahu’yu Oval Ofis’te karşılarken, “Konuşacak çok şeyimiz var” dedi. Netanyahu ise “İsrail Devleti’ne 50 yıldır verdiğiniz destek için size teşekkür etmek istiyorum” diyerek karşılık verdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris da Netanyahu ile görüşecek. Harris görüşmede Gazze savaşına ilişkin tutumu ve başkanlığı kazanması halinde Biden’dan farklı olup olmayacağı konusunda bir sınav verecek.