03.28.2024

Bilim insanı Geoffrey Hinton Google’dan istifa etmesinin ardından uyarılarda bulundu

Google’dan ayrılan bilim insanı Geoffrey Hinton yapay zeka konusunda uyarılarda bulundu

Yapay zeka alanında öncü isimlerinden olan bilim insanı Geoffrey Hinton, bu alandaki ilerlemeye karşı uyarılar içeren açıklamalarda bulundu. 75 yaşındaki Hinton Google’daki görevinden yakın bir zaman önce istifa etti.

BBC’ye verdiği röportajda “Artık tehlikelerin neler olabileceği konusunda konuşabilirim” diyen Hinton, bu tehlikelerin bazılarının “çok korkutucu” olduğunu söyledi.İngiliz ve Kanada vatandaşlığı olan bilim adamı, chatbot olarak bilinen sohbet robotlarının yakında insan beyninin bilgi kapasitesini aşabileceğini söylüyor.

Hinton derin öğrenme ve yapay sinir ağları üzerine yaptığı araştırmalarla yapay zekanın bugünkü noktasına ulaşmasında rol oynadı.

Dr Hinton’un derin öğrenme ve sinir ağları üzerine öncü araştırması, ChatGPT gibi mevcut yapay zeka sistemlerinin yolunu açtı. Ancak İngiliz-Kanadalı bilişsel psikolog ve bilgisayar bilimcisi BBC’ye, chatbot’un yakında bir insan beyninin tuttuğu bilgi seviyesini geçebileceğini söyledi.

“Şu anda gördüğümüz şey, GPT-4’ün sahip olduğu genel bilgi miktarı açısından bir kişiyi gölgede bırakması ve onları uzun bir süre gölgede bırakması gibi şeyler. Muhakeme açısından, o kadar iyi değil, ama zaten basit muhakeme yapıyor.

“İlerleme hızı göz önüne alındığında, her şeyin oldukça hızlı bir şekilde iyileşmesini bekliyoruz. Bu yüzden bunun için endişelenmemiz gerekiyor. Şu anda söyleyebileceğim kadarıyla bizden daha zeki değiller. Ama bence yakında daha zeki olacaklar.”

New York Times makalesinde Hinton, yapay zekayı “kötü şeyler” için kullanmayı deneyecek “kötü oyunculardan” bahsetti.

BBC tarafından bu konuyu detaylandırması istendiğinde, “Bu sadece bir tür en kötü durum senaryosu, bir tür kabus senaryosu.

“Örneğin, [Rusya Devlet Başkanı Vladimir] Putin gibi bazı kötü aktörlerin robotlara kendi alt hedeflerini oluşturma yeteneği vermeye karar verdiğini hayal edebilirsiniz.”

Bilim adamı, bunun sonunda “‘Daha fazla güç elde etmem gerekiyor’ gibi alt hedefler oluşturabileceği” konusunda uyardı. Hinton, işini bırakmak için başka nedenler de olduğunu söyledi.

Hinton: “Biri, 75 yaşındayım. Emekli olma zamanım geldi. Bir diğeri, aslında Google hakkında bazı güzel şeyler söylemek istiyorum. Google için çalışmazsam bunlar daha güvenilir olur.” Google’ı eleştirmek istemediğini ve teknoloji devinin “çok sorumlu” davrandığını vurguladı.