05.03.2024

Billström, Çavuşoğlu ile bir araya geldi

Billström, Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu: Türk halkına vermek istediğim mesaj çok net; İsveç sözlerini tutar

İsveçli mevkidaşı ile ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, üçlü mutabakat ile ilgili, “Terör iltisaklı suçluların iadesi ve terör varlıklarının dondurulması gibi bazı konularda somut bir gelişme yok” dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström’le Ankara’da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Türkiye-İsveç-Finlandiya arasında yapılan üçlü mutabakat kapsamında İsveç’in attığı adımları ve verdiği mesajları not ettiklerini kaydeden Çavuşoğlu, anayasa ve yasalarda yapılan değişikliklerin yeni yılda yürürlüğe gireceğini belirtti. Çavuşoğlu, İsveç’in savunma sanayi ürünlerine getirdiği kısıtlamaları kaldırdığına dair açıklamaların olumlu olduğuna işaret etti.

“Terör bağlantılı” kişilerin iadesiyle ilgili de Çavuşoğlu, “Mevkidaşımın özellikle terör örgütü PYD/YPG ile aralarına mesafe koyan açıklamaları da önemliydi. Keza PKK iltisaklı bir şahsı ülkemize sınır dışı ettiler. Bunlar doğru yönde atılan adımlardır. Ancak özellikle terör iltisaklı suçluların iadesi ve terör varlıklarının dondurulması gibi bazı konularda somut bir gelişme yok. Bizim listemizde olmayan bir kişinin iade edilmesini memnuniyetle karşıladığımızı zaten söylemiştik” ifadelerini kullandı.

FETÖ davası şüphelisi Bülent Keneş’in Türkiye’ye iadesi talebinin İsveç’te Yargıtay tarafından reddedildiğini belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Bu çok olumsuz bir gelişme. Terör iltisaklı şahısların sınır dışı edilmeleri konusunda üçlü ahitnameye uygun olarak ilave adımların atılması bizim en doğal beklentimiz, İsveç ve Finlandiya’nın da ahitnameden doğan yükümlülükleridir. Üçlü ahitname hükümlerine karşı FETÖ mensupları için İsveç bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor, faaliyetlerini devam ettiriyor. Hatta ‘Oraya gidersek iade de edilmeyiz dolayısıyla rahatça yaşarız, işlediğimiz suçlardan dolayı da hesap vermeyiz’ anlayışıyla İsveç’i cazip bir ülke olarak görmeye devam ediyorlar.

İsveç’in Üçlü Ahitname’de yer alan taahhütlerini yerine getirmesini ve terörle mücadelede somut adımlar atmasını bekliyoruz.İsveç’in NATO üyeliği için Türk halkının ve Yüce Meclisimizin ikna olması gerekiyor”

Billström: Türk halkına vermek istediğim mesaj çok net; İsveç sözlerini tutar

Billström, düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.Türkiye ile İsveç’in son derece yoğun işbirliğine sahip ülkeler olduğunu, terörizmle mücadele konusunda da çok önemli bir işbirliği olduğunu ifade eden Billström, bugünkü toplantının en önemli konu başlıklarından birinin de bu olduğunu anlattı.