09.20.2024

Blinken’ın Galant’a yaptığı açıklama: Ortadoğu’daki tırmanış “hiçbir tarafın çıkarına olmaz”

Blinken, işgalci İsrailli Gallant’a yaptığı açıklamada, tırmanışın ‘hiçbir tarafın çıkarına olmadığını’ söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cuma günü işgalci İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’a, Ortadoğu’daki tırmanışın “hiçbir tarafın çıkarına olmadığını” belirterek, Gazze Şeridi’nde “acil” bir ateşkes anlaşması çağrısında bulundu. Sözcü Matthew Miller yaptığı açıklamada, “Bakan, ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığını yeniden teyit etti ve tırmanışın hiçbir tarafın çıkarına olmadığını görüştü” dedi.

Açıklamada, “Bakan, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak, insani yardımların artmasına olanak tanıyacak ve daha geniş bölgesel istikrar için gerekli koşulları yaratacak bir ateşkese varılmasının acil ihtiyacını yineledi” denildi.

“Hem İsrailli hem de Lübnanlı ailelerin evlerine dönmelerine izin veren diplomatik bir çözüme ulaşmanın önemini vurguladı” ifadelerine yer verildi. Miller, Blinken’ın Ürdünlü mevkidaşı Ayman Safadi ile yaptığı ayrı bir telefon görüşmesinde, “bölgedeki gerginliği yatıştırmak ve çatışmanın daha fazla tırmanmasını önlemek” yönündeki çabaları ele aldığını söyledi. Blinken, ateşkes anlaşmasının acilen imzalanması gerektiğini vurguladı ve bölgedeki hiçbir tarafın ateşkes sağlanmasını tehlikeye atacak eylemlerde bulunmaması gerektiğini vurguladı” diye ekledi.

Mısır, Katar ve ABD’li arabulucular, perşembe günü işgalci İsrail ile Filistin direniş grubu HAMAS’ı önümüzdeki hafta Doha veya Kahire’de görüşmelere yeniden başlamaya çağırdı. Yeniden başlatılan çabalar, 7 Ekim’de başlayan saldırının ardından işgalci İsrail’in başlattığı saldırıda çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 40 bin Filistinlinin öldürülmesinin ve 91 bin 700’den fazla kişinin yaralanmasının ardından geldi.

İşgalci İsrail’in saldırılarının üzerinden 10 aydan fazla bir süre geçmesine rağmen, Gazze’nin geniş bölgeleri gıda, temiz su ve ilaca yönelik ağır bir abluka altında harabeye döndü. İşgalci İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) soykırımla suçlanıyor. Divan, katil İsrail’in 6 Mayıs’ta işgalinden önce savaştan kaçan 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki askeri operasyonunu derhal durdurmasını emretti.