10.26.2024

BM Barış Gücü askerlerinden Lübnan Açıklaması

Siyonist İsrail’in Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNIFIL) askerlerine yönelik saldırıları devam ederken, UNIFIL sözcüsü Andrea Tenenti yaptığı açıklamada, barış gücü askerlerinin görevlerini sürdüreceğini ve mevcut konumlarından çekilmeyeceklerini belirtti. Tenenti, UNIFIL’in tüm zorluklara rağmen saha gözlemleri yapmaya ve raporlamaya devam edeceğini vurguladı.

UNIFIL, geçtiğimiz günlerde, soykırımcı İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki Zahira kasabasındaki bir gözlem noktasına ateş açması üzerine askerlerini bu noktadan geçici olarak geri çekti. İsrail askerlerinin bölgede temizlik operasyonu yaparken, barış gücü askerlerini fark etmeleri üzerine ateş açtıkları ifade edildi. Ancak sözcü Tenenti, güçlerin genel olarak pozisyonlarını koruduklarını ve görevlerine devam ettiklerini vurguladı.

yeni-proje-001.jpg
UNIFIL sözcüsü Andrea Tenenti

BM KARARLARINA AYKIRI SALDIRILAR

UNIFIL, İsrail’in saldırılarının ardından tüm tarafları uluslararası hukuka uygun hareket etmeye çağırdı.

BM, özellikle 1701 sayılı karar gereği İsrail’in barış gücü askerlerine yönelik saldırılarını kınadı ve bu tür eylemlerin ciddi bir uluslararası hukuk ihlali olduğunu belirtti.

UNIFIL’İN GÖREV KAPSAMI VE TARİHÇESİ

UNIFIL, 1978 yılında BM Güvenlik Konseyi’nin 425 ve 426 sayılı kararları doğrultusunda İsrail’in Lübnan’dan çekilmesini sağlamak ve bölgede barışı tesis etmek amacıyla kuruldu.

2006’daki Temmuz Savaşı’nın ardından BM, 1701 sayılı karar ile UNIFIL’in yetkilerini genişleterek, Lübnan ordusu ile yakın iş birliği içinde çalışmasını sağladı.

UNIFIL, son dönemde İsrail’in güney Lübnan’da başlattığı kara harekâtına rağmen bölgedeki varlığını sürdürmeye devam ediyor. Ancak operasyon sırasında hem Ras Nakura’daki ana merkezleri hem de diğer noktalar, İsrail saldırılarıyla karşı karşıya kaldı ve bazı askerler yaralandı.