09.08.2024

BM Elçisi Wennesland, Lübnan ve işgalci İsrail gerilimi hakkında uyardı: Daha fazla yıkıma yol açacak

BM elçisi: Gazze’de devam eden düşmanlıklar bölgesel istikrarsızlığı daha da artırıyor

Tor Wennesland, “Askeri gerilimi tırmandırmak yalnızca Lübnan ve İsrail’deki toplulukların daha fazla acı çekmesini ve daha fazla yıkıma yol açmasını garanti edecek” ifadelerini kullandı .

BM’nin Orta Doğu barış sürecinden sorumlu özel koordinatörü Salı günü, bölgede, özellikle de işgalci İsrail ile Hizbullah arasında Mavi Hat boyunca tırmanma riskiyle ilgili “ciddi endişelerini” dile getirdi. Tor Wennesland, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, “Genel Sekreter’in (Antonio Guterres), askeri gerilimin daha fazla artmasının yalnızca daha fazla acıyı, Lübnan ve İsrail’deki topluluklar için daha fazla yıkımı ve bölge için daha felaketle sonuçlanabilecek sonuçları garanti edeceği yönündeki endişesini yineliyorum.” dedi. Filistin sorunu da dahil olmak üzere Orta Doğu’daki durum.Tüm tarafları, gerilimi azaltmak için “derhal” acil adımlar atmaya davet etti.”Gazze’de devam eden düşmanlıklar bölgesel istikrarsızlığı daha da artırıyor,” dedi ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz bir şekilde serbest bırakılması ve hemen insani ateşkes olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Wennesland, çatışmaların Gazze Şeridi’ndeki sivil nüfus üzerindeki “yıkıcı etkisinin” ve “benzeri görülmemiş insani krizin derinden endişe verici olmaya devam ettiğine” vurgu yaptı. Elçi, “Gazze’deki ölüm ve yıkımın boyutu felaket ve dehşet vericiydi. İsrail’in yoğun nüfuslu bölgelerde patlayıcı silah kullanması tüm mahalleleri yok etti, hastanelere ve diğer sivil altyapıya, okullara, camilere ve Birleşmiş Milletler binalarına zarar verdi.” dedi. Gazze’de kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin öldürülmesini ve sakatlanmasını “kesinlikle” kınıyoruz. Sivillerin korunmasının herhangi bir silahlı çatışmada “çok önemli” olduğunu vurgulayarak, devam eden düşmanlıkların Gazze’deki insani durum üzerindeki etkisinin “derinden endişe” verici olduğunu söyledi.

“Hiçbir yerin güvenli olmadığı Gazze’de 1,7 milyondan fazla ülke içinde yerinden edilmiş insanın karşı karşıya olduğu yaşamı tehdit eden koşullar derhal ele alınmalıdır” diye ekledi.

Batı Şeria’da artan şiddet ‘derinden endişe verici

‘İşgal altındaki Batı Şeria’ya değinen Wennesland, işgal altındaki Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria’da İsrail yerleşim birimlerinin genişlemesinin devam etmesinden “derinden kaygı duyduğunu” söyledi. “Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria’daki tüm İsrail yerleşimlerinin hiçbir hukuki geçerliliği olmadığını ve uluslararası hukuku ve ilgili Birleşmiş Milletler kararlarını açıkça ihlal ettiğini yineliyorum. İsrail Hükümetini tüm yerleşim faaliyetlerini derhal durdurmaya çağırıyorum.”

Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria’daki artan şiddet ve gerilimler “derinden endişe verici”, güvenlik güçlerinin “maksimum kısıtlama” kullanması ve sadece yaşamı korumak için kesinlikle kaçınılmaz olduğunda ölümcül güç kullanması gerektiğini yineliyor.İsrail’in 7 Ekim’den bu yana 37.600’den fazla Filistinlinin ölümüne yol açan Gazze Şeridi’ne karşı ölümcül bir askeri saldırı başlatmasından bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da gerilim yüksek.Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail ordusunun Batı Şeria’da açtığı ateş sonucu o zamandan bu yana 133’ü çocuk en az 553 Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 5.300 Filistinli yaralandı.

İşgalci İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor; mahkemenin son kararı, Tel Aviv’in, 6 Mayıs’ta işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin savaştan sığındığı güney Gazze Şeridi’ndeki Refah’taki askeri operasyonunu derhal durdurmasına hükmetmişti