05.07.2024

BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese: Hiç bir Filistinli güvende değil

Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail’in kontrolü altında hiçbir Filistinlinin güvende olmadığını ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, Mısır ve Ürdün ziyaretlerinin ardından işgalci İsrail’in yoğun saldırıları altında bulunan Gazze’deki duruma ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Albanese, bu şiddetin işgal altındaki toprakların geri kalanına yayılma hızı ve yoğunluğunun, İsrail’in kontrolü altında hiçbir Filistinlinin güvende olmadığını doğruladığına dikkati çekti.

Albanese, Filistinlilerin anlattığı hikayelerin, işgalci İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki soykırımının 7 Ekim’de başlamasından bu yana dünyanın tanık olduğu zulme yeni derinlikler kattığını da sözlerine ekledi. Albanese, Gazze Şeridi’ndeki durumun bildirilenden daha kötü olduğunu ve işgalci İsrail savaşının ciddi ve uzun vadeli birçok sonucu olduğunu vurguladı. İşgalci İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana, Amerika’nın desteğiyle Gazze’de, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere yaklaşık 112.000 ölü ve yaralı bırakan yıkıcı bir savaş yürütüyor. Bu durum, Tel Aviv’in Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılanmasını “soykırım” nedeniyle gerektirdi. İşgalci İsrail, BM Güvenlik Konseyi’nin derhal ateşkes kararı almasına ve “soykırım” suçlamasıyla Uluslararası Adalet Divanı’na çıkarılmasına rağmen Gazze’ye yönelik yıkıcı savaşını sürdürüyor.

AAlbanese, ‘X’ platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda şunları aktardı:

“Umut “Karpuz Devrimi”nden gelir (eğer cesur ruhları buna böyle dememe izin verirse). Yakın zamanda: @Columbia, İsrail’in Gazze’deki Soykırımı ve üniversitenin İsrail apartheid’ına yaptığı yatırımları protesto eden öğrencileri tutukladı. Avrupa’daki üniversiteler, Filistin’le dayanışma içinde olan öğrencilere yönelik güvenlikleştirme ve baskıyı artırıyor. Eş zamanlı olarak İsrail’in Gazze’de devam eden soykırımına devlet, kurum ve kuruluşların desteği de sürüyor. Ontario Yasama Meclisi keffiyehleri ​​yasakladı; Avrupa’da polis, bireyleri sırf barışçıl protesto haklarını kullandıkları ve uluslararası hukukun tutarlı bir şekilde uygulanmasını istedikleri için tutukladı ve cezalandırdı. Batılı üniversiteler ve hükümetler, Batı toplumlarının temeli olduğu söylenen değer ve haklara saldırırken genç vatandaşlarına ve öğrencilerine hangi dersleri veriyor? Bu sürdürülebilir, küresel Filistin güdümlü seferberlik, İsrail’in onlarca yıllık işgal sistemine, apartheid’e ve yerleşimci sömürgeciliğine karşı ve Filistin halkının adalet ve özgürlük için devredilemez hakları için Filistin mücadelesiyle süregelen dayanışma dalgasının yeni ve cesur bir aşamasıdır. İşgal altındakiler, İsrail’de veya başka yerlerde ikinci sınıf vatandaşlığa sahip olanlar, mülteciler ve diasporanın geri kalanı; hepsi “bir vatanın yetimleri” (Edward Said’in ifadesiyle) ve tek talep ettikleri adalet, haklar, özgürlük ve ayrımcılık yasağı. Bu, nesiller boyunca içtenlikle anlaşılmakta ve derinden hissedilmektedir ve GENÇ, aksi takdirde kaybolacak olan insanlığı seslendirmede başı çekmektedir. Bugün dünya çapındaki Yahudi toplulukları da dahil olmak üzere kitlesel kesişimsel bilinç, Filistin’in özgürleşmesini, iklim adaleti de dahil olmak üzere adalet için ve yalnızca ayrıcalıklı bir azınlık için değil herkes için insan hakları ve onur için verilen küresel mücadelenin merkezine yerleştirdi. Birleşmiş Milletler Şartı “Bize, Halklar”dan söz ediyor. Ve Biz Halklar, hayatın her kesiminden insanlar, faili ve mağduru ne olursa olsun her türlü zulme karşı, herkes için eşit haklar için birlik olmalıyız. Birleşik İnsanlar Karpuz Devrimi Gazze’de ateşkes ŞİMDİ Anti Filistinli Irkçılık”