09.16.2024

BM: Gazze’deki insani yardım çalışanları büyük risk altında

İsrail ordusunun Birleşmiş Milletler konvoyuna ateş açması sonrasında, BM Gazze’deki insani yardım çalışanlarının büyük riskler altında görevlerine devam ettiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) açıklamasına göre, Gazze’de insani yardım çalışanları büyük risklerle mücadele etmeye devam ediyor.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsrail’in, daha önce yetkililerle koordine edildikten sonra yola çıkan BM konvoyunu açık bir şekilde hedef alıp almadığının sorulması üzerine Dujarric, “Durum çok endişe verici.” dedi. Gazze’de daha önce benzeri görülmemiş düzeyde BM personelinin öldürüldüğünü hatırlatan Dujarric, tüm ölümlerin araştırılacağına işaret etti.

“BM VE İNSANİ YARDIM ÇALIŞANLARINI KORUMAKLA YÜKÜMLÜDÜR”
BM Sözcüsü, “Gazze’de insani yardım çalışanlarının büyük risklerle mücadele etmeye devam ettiğini” vurguladı. Dujarric, bazı İsrailli yetkililerin BM’ye yönelik çok sert açıklamalarıyla bu durumun arttığını belirtti ve “Biz tüm ihtilaf bölgelerinde yetkililerin koruması altında çalışırız. BM’nin Gazze’de silahları yok, güvenliği yok. Tüm taraflar BM ve insani yardım çalışanlarını korumakla yükümlüdür.” şeklinde konuştu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Washington’a giden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin ise bu yönde bir plan olmadığını belirten Dujarric, “Bildiğim kadarıyla Başbakan’ın New York’a gelme gibi bir planı yok, olursa Genel Sekreter’in kapısı açık.” açıklamasında bulundu.