09.19.2024

BM: Pakistan’da 6.4 milyon kişi yardım bekliyor

BM Pakistan’daki muson felaketinin bilançosunu açıkladı: Milyonlarca kişi acil yardım bekliyor

Muson mevsiminin başladığı Pakistan’da yaşanan sel felaketinin bilançosu her geçen an ağırlaşıyor. Şimdiye kadar binden fazla kişinin öldüğü ülkeye uluslararası yardımlar ulaşmaya başladı. Birleşmiş Milletler ise Pakistan’da yaşanan ‘Muson Sel Felaketi’ sebebiyle 6.4 milyon Pakistanlının vahim durumda olduğunu açıkladı ve ekledi: Pakistan’daki insani krizin ölçeği, ülkenin üçte biri sular altında. Nüfusunun yüzde 15’i selden etkilendi.


Muson mevsimi yağışlarının etkili olduğu Pakistan’da yaşanan sel felaketi nedeniyle bilanço her geçen gün ağırlaşıyor. Geçen haftalardan bu yana muson yağmurları ülkenin bazı illerinde yıllık yağış ortalamasının beş katından fazla gerçekleşti ve Haziran ayından bu yana 1.200’den fazla insan yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerden yaklaşık 400’ünün çocuk olduğu ifade edildi.

6.4 MİLYON KİŞ ACİL YARDIM BEKLİYOR

Birleşmiş Milletler, Pakistan’da yaşanan ‘Muson Sel Felaketi’ sebebiyle 6.4 milyon Pakistanlının vahim durumda olduğunu ifade ederek “Pakistan’daki insani krizin ölçeği, ülkenin üçte biri sular altındayken eşi görülmemiş bir boyuta ulaştı” dedi. BM açıklamasında Pakistan nüfusunun yüzde 15’inin sel felaketinden etkilendiğini vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Pakistan temsilcisi Dr. Palitha Mahipala, başkent İslamabad’dan yaptığı basın açıklamasında “6.4 milyondan fazla insan insani yardıma çok ihtiyaç duyuyor” dedi.

SU KAYNAKLI HASTALIKALRDA ARTIŞ

UNICEF’in Pakistan Temsilcisi Abdullah Fadıl, 18 bin kadar okulun yıkıldığını ve binlercesinin kapatılmak zorunda kaldığını açıkladı. Eğitim sisteminin sel felaketinden aldığı yaraların yanı sıra sağlık sistemini de büyük tehlikeler beklediği kaydedildi. Yardım kuruluşları ishal, kolera, dang humması veya sıtma gibi su kaynaklı olan ölümcül hastalıklarda bir artış olduğu konusunda uyardı.

BM DE DÜNYAYA ÇAĞRIDA BULUNACAK

Öte yandan Pakistan’da felaket nedeniyle uluslararası yardımlar ulaşmaya başladı. Bu kapsamda Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen ve yardım malzemesi taşıyan kargo uçakları, başkent İslamabad’a ulaştı. Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin gönderdiği insani yardım malzemelerini taşıyan iki uçağın daha selden etkilenen Pakistan’a hareket ettiğini bildirdi. Birleşmiş Milletler de milyonlarca sel mağduru için salı günü İslamabad’da uluslararası yardım çağrısı yapacak.

DAHA ÇOK YARDIM BEKLİYORUZ

Felaketin boyutlarına ilişkin açıklama yapan Başbakan Şahbaz Şerif, muson yapmurlarının, Pakistan’ın son 30 yılda gördüğü en şiddetli yağış seviyesi olduğunu söyledi. Şerif, selden zarar gören kasabalardan yaptığı açıklamada “Son günlerde ve hatta bugün nereye gidersem gideyim her yerde sel suları gördüm” dedi. Bazı ülkelerden gelen yardım uçakların Pakistan’a ulaştığını ancak daha fazlasını beklediklerini dile getirdi. Şerif, hükümetin evlerini kaybeden herkese konut sağlayacağı sözünü de verdi. Sel nedeniyle yerlerinden olan çok sayıda kişi ise sadece evlerini değil, mahsullerini ve iş yerlerini de kaybettiklerini belirtiyor.