05.18.2024

BM: Zaporijya nükleer santrali için acil toplanıyor

BM Güvenlik Konseyi, Zaporijya nükleer santrali hakkında acil bir toplantı gerçekleştirecek

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Rusya’nın yakınlardaki çatışmaların nükleer kaza riskini artırdığı Zaporijya nükleer santralindeki durumu görüşme talebi üzerine Salı günü acil bir toplantı yapacak.

Rusya ve Ukrayna, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya yakınlarında, reaktörlerin tehlikeli bir şekilde yakınına düşen son bombardıman da dahil olmak üzere, santral çevresindeki saldırılar için birbirlerini suçladılar. Rus ordusu Mart ayında sitenin kontrolünü ele geçirdi, ancak Ukraynalı teknisyenler hala tesisi işletmeye devam ediyor.

Rusya, Ukrayna’nın güneyindeki Zaporijya nükleer santralinin etrafındaki bölgenin tamamen silahsızlandırılması yönündeki başvuruları reddetti. Bir Rus yetkili, hareketin tesisi daha savunmasız hale getireceğini iddia etti. Çağrılar, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan sahadaki güvenlik konusunda artan endişelerin ortasında geliyor, çünkü her iki taraf da birbirini bölgeyi bombalamakla suçluyor. Mart ayından bu yana Rus kontrolünde olan fabrikayı Ukraynalı işçiler işletiyor. 24 Şubat’ta Ukrayna’nın işgalinden sonra Rus birliklerinin ele geçirdiği ilk yerlerden biri olarak belirtiliyor.