09.19.2024

BMGK Yapay Zekâyı Masaya Yatıracak

Yapay zeka BMGK’da: İşbirliği ve güvenlik masada olacak

Yapay zekanın hızla ilerlemesiyle ortaya çıkan olası risklerin yönetimi ve güvenlik standartlarının oluşturulması, uluslararası toplumun öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor. BMGK’nın yapay zeka konulu ilk toplantısında da masada, yapay zeka teknolojisinin faydalarını maksimize etmek ve olası riskleri en aza indirmek için çeşitli önlemler olacak.

Gelişen teknoloji ile birlikte siber güvenlik ve yapay zeka konuları dünya genelinde önemli bir gündem haline geldi. Küresel liderler ise uluslararası işbirliğini artırarak güvenli bir dijital gelecek oluşturma hedefinde.

Öyle ki, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, yapay zekanın uluslararası barış ve güvenliğe yönelik potansiyel tehditleri hakkında ilk kez bir oturum düzenlemeye hazırlanıyor. Bugün gerçekleşecek toplantı İngiltere tarafından organize ediliyor.

“Çok uluslu” yaklaşım vurgusu

BM İngiltere Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İngiltere’nin yapay zekanın getirdiği fırsatlar ve risklerin yönetimi konusunda “çok uluslu” bir yaklaşım sergilenmesini desteklediğini vurguladı. Woodward, yapay zekanın gelişmekte olan ülkelerle gelişmiş ülkeler arasındaki uçurumu kapatmada yardımcı olabileceğini ifade ederek, bunun potansiyel faydalarına da dikkat çekti. Ancak aynı zamanda güvenlik risklerinin de ele alınması gerektiğini savundu.

BMGK gerekli önerileri alacak ve uluslararası koordineli eylem yoluyla bunların nasıl hafifletilebileceğini tartışacak. Ayrıca, ülkelerin bu riskleri azaltmak için ortak bir yaklaşım geliştirme konusunda birlikte çalışmaları için bir platform sağlayacaktır. 2016’da Birleşik Krallık, G7 muadilleriyle AI ilkeleri üzerine uluslararası bir tartışma başlatarak 2019 OECD AI Tavsiyelerinin yolunu açtı ve 2020’de Birleşik Krallık, AI üzerine Küresel Ortaklığın (GPAI) başlatılmasını destekleyerek kurucu üye oldu. Eylül 2021’de Ulusal Yapay Zeka Stratejisinin yayınlanmasının ardından Birleşik Krallık, Mart 2023’te Yapay Zekayı düzenlemeye yönelik bağlama dayalı, orantılı ve uyarlanabilir bir yaklaşım ortaya koyan Yapay Zeka Yönetmeliği Beyaz Kitabını yayınladı.

En son olarak Birleşik Krallık, Foundation Modellerinin güvenli ve güvenilir bir şekilde geliştirilmesini sağlarken bir yandan da sundukları olağanüstü fırsatları değerlendirmek için uzman bir Foundation Model Görev Gücü kurdu. Görev Gücü, başlangıçta 100 milyon sterlinlik bir finansmanla desteklenmektedir. Görev Gücü’nün önümüzdeki aylarda odak noktası, bu sonbaharda Birleşik Krallık’ta düzenlenecek yapay zeka güvenliği konusundaki ilk küresel zirveye giden yolda en son güvenlik araştırmalarını ileriye taşımak olacak.