05.03.2024

Bosna Hersek’te seçim: İzzetbegoviç kaybetti

 Bosna Hersek seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyeliği yarışında Denis Becirovic yüzde 49, Bakir İzetbegovic yüzde 46 oy aldı.

Bosna Hersek’te kanton, entite ve ulusal parlamentolar ile Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerinin belirlendiği seçimde oy kullanma işlemi tamamlanırken, Demokratik Eylem Partisi (SDA) seçime ilişkin ilk verileri paylaşan parti oldu.

SDA’nın açıkladığı ve resmi olmayan verilere göre, devletin en üst mevkisi Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyeliği için SDA adayı Aliya İzzetbegovic’in oğlu Bakir İzetbegovic oyların yüzde 46’sını alırken, 11 siyasi partiden oluşan muhalefet bloğunun desteğini alan Sosyal Demokrat Partinin (SDP) adayı Denis Becirovic ise yüzde 49 oy aldı.

Konseyin Hırvat üyeliği için Demokratik Cephe (DF) ve Halk Birliği (GS) koalisyonunun adayı Zeljko Komsic, yüzde 58 oy alırken, rakibi Bosna Hersek Hırvat Demokrat Birliğinin (HDZ) adayı Borjana Kristo, oyların yüzde 41’ini aldı.

SDA’nın verilerine göre, oyların yüzde 20’si sayıldı.

Konseyin Sırp üyesine ilişkin henüz bir bilgi paylaşılmazken, yerel saat 16.00’ya kadar seçime katılım oranı yüzde 40 oldu.