05.06.2024

Bosnalı Yahudiler İsrail’e tepkili!

Bosna Hersek’teki Yahudi toplumunun lideri Jakob Finci, İsrail’in Bosna Hersek’te Yahudilerin değil milliyetçi bir partiyi desteklemesinin kendisini şok ettiğini söyledi.

Hareetz gazetesine konuşan Finci, İsrail’in Bosnalı Hırvat milliyetçileri destekleme adımının İsrail’in tarihte ilk defa Bosna Hersek’in iç meselelerine karışması anlamına geldiğini söyledi.

İsrail’in seçim yasasının Hırvatlar lehine değiştirilme teklifini desteklemesinin 3,2 milyon nüfuslu Bosna Hersek’te sayıları 900’ü geçmeyen Yahudi toplumunun tepkisine neden olduğu kaydedildi.

Bosnalı Hırvat partilerinin ise İsrail’in desteği sonrasında Kudüs’ün resmen İsrail’in başkenti olarak tanınması için bir siyasi girişim başlatacağı iddia edildi.

Bosna Hersek’te Hırvat partileri, Hırvatların nüfus dezavantajı sebebiyle seçim yasasının Hırvatlar lehine değiştirilmesi talebinde bulunuyor. Talepler, bu yönde bir düzenlemenin etnik veya bölgesel ayrımcılığa neden olacağı gerekçesiyle Boşnak ve sol eğilimli çok etnikli partiler tarafından reddediliyor.

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, Hırvat ve Boşnak partilerin uzlaşma sağlayamaması halinde tartışmalı düzenlemeleri Bonn yetkilerine dayanarak yasalaştıracağını açıklamıştı.