09.19.2024

Bozdağ’a binlerce soruşturmadaki ‘gizli bilgilere’ erişme yetkisi

Adalet Bakanlığı son genelge ile ‘soruşturmanın gizliği ilkesine’ aykırı olarak binlerce dosyadaki bilgiye erişecek. Uyuşturucu kaçakçılığına karışan AKP’li danışmanlar ve Sedat Peker’den 10 bin dolar alan siyasetçinin ismi Adalet Bakanlığı’na önceden bildirilmiş olacak.

Adalet Bakanlığı, önceki gün yayınlanan ve kamuoyuna “istismar genelgesi” olarak yansıtılan genelge ile birçok soruşturmadaki gizli bilgilere erişme yetkisine sahip hale gelecek ve müdahale edebilecek.

Daha önce benzer bir genelge ile 17/25 yolsuzluk soruşturmalarına müdahale eden Bakanlık yeni genelge ile İstiklal Caddesi’ndeki bombalama eylemi saldırganının MHP’nin ilçe başkanı ile görüştüğü ya da Hiranur Vakfı’ndaki çocuk istismarı zanlıların kimler olduğu hakkında derhal bilgilendirilecek.

Kısa Dalga’nın haberine göre Adalet Bakanlığı’nın soruşturma detaylarını istediği suçlar şunlar:

-Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü, anayasal düzeni ve düzenin işleyişini, Cumhuriyetin temel niteliklerini, demokratik rejimi, devletin iç ve dış güvenliğini hedef alan suçlar.

– Kadına yönelik gerçekleştirilen suçlar.

– Çocuklara karşı işlenen suçlar.

– Aile ve sosyal hayata doğrudan etki eden suçlar.

– Genel ahlak ve genel sağlığı olumsuz etkileyen suçlar.

Habere göre tüm terör soruşturmalarının gizliliği kuralı, Adalet Bakanlığı lehine bozulacak. Böylelikle Adalet Bakanlığı örneğin İstiklal Caddesi’ndeki bombalama eyleminin soruşturma dosyasına tamamen hâkim olabileceğinden örneğin saldırganın MHP’nin ilçe başkanı ile görüşme yaptığı bilgisine de ulaşabilecek. Varsa, İstiklal Caddesi saldırganının tespit edilememesinde ihmali olan kamu görevlileri de Adalet Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde olacak.

Aynı şekilde örneğin Necip Hablemitoğlu cinayeti soruşturmasında yakalanamayışında içerden bilgi sızdırıldığının etkili olduğu iddia edilen Levent Göktaş hakkındaki yakalama kararı gibi kararlar Adalet Bakanlığı’na derhal bildirilecek.

Yine uyuşturucu kaçakçıları, uyuşturucu kaçakçılığına karışan AKP’li danışmanlar ve Sedat Peker’den 10 bin dolar alan siyasetçinin ismi gibi bilgiler de Adalet Bakanlığı’na önceden bildirilmiş olacak.

Adalet Bakanlığı’nın yeni genelgesinin benzeri, 17/25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları sürecinde de çıkarılmış ve genelge soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği iddiasıyla tartışmalara konu olmuştu.