09.16.2024

Brezilya Parlementosu, işgalci İsrail’in Gazze soykırımına destek veren üyesini ihraç etti

Brezilya parlamentosu, işgalci İsrail’in Gazze’deki soykırımına verdiği destek nedeniyle kongre üyesini ihraç etti

Brezilya parlamentosu, işgalci rejimin kuşatması altındaki Gazze Şeridi’ndeki soykırımına açıkça destek verdiğini ifade eden işgalci İsrail yanlısı aşırı sağcı bir kongre üyesini sınır dışı etti.

Abilio Brunini, Gazze’deki durum ve işgalci İsrail’in kıyı şeridindeki Filistin halkına yönelik acımasız saldırısıyla ilgili bir oturum sırasında kendisi ile Filistin yanlısı kongre üyeleri arasında çıkan tartışmanın ardından güvenlik görevlileri tarafından Brezilya yasama meclisinden çıkarıldı. Brunini, İsrail’in kuşatma altındaki bölgedeki soykırım bombalama kampanyasına desteğini açıkça dile getirdi ve Brezilya parlamentosunu “Yahudi karşıtı propaganda” yaymakla ve İsrail karşıtı fikirleri yaymakla suçladı; bu da meclisteki diğer üyelerin onun sözünü kesmesine ve ondan parlamentoyu terk etmesini istemesine yol açtı.

Milletvekilleri “Tutuklanman lazım, katil, Nazi” diye bağırdı. “Teröristti çıkarın”

Brezilya parlamentosu, İsrail işgalinin Filistin halkına, onların topraklarına, mülklerine ve özgürlüklerine yönelik hak ihlalleri hakkında konuşmak üzere bir dizi Filistinli şahsiyeti oturuma davet etmiş, Brezilyalı milletvekillerini yasadışı oluşum üzerinde daha fazla baskı uygulamaya ve onun varlığını açığa çıkarmaya çağırmıştı. Davetliler arasında Filistin’in Brasilia Büyükelçisi İbrahim Al-Zaben, Brezilya-Filistin Enstitüsü (Iberspal) Başkanı Ahmed Shehadeh ve Brezilya Filistin Arap Federasyonu (FEPAL) Başkanı Ualid Rabah da vardı.

“Bu oturum büyük bir başarıyı temsil ediyordu. Filistinli isimlerin Brezilya Parlamentosu’na davet edilmesi kolay değil. Bu çağrıların önüne pek çok engel çıktı ama davamızı destekleyen Brezilyalı milletvekillerinin desteğiyle bunları aşmayı başardık” dedi.

Shehada, “Bu oturum Brezilyalı aktivistlerin sessizliğini kırdı ve onların Filistin’i destekleme ve Filistinlilere yönelik adaletsizliğe, etnik temizliğe ve soykırıma karşı seslerini yükseltme ilkelerine geri dönmelerini sağladı” diye ekledi.

Oturumun ardından 60’tan fazla temsilci ve kongre üyesi, Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva’yı Gazze’de acil ve derhal ateşkes çağrısında bulunmaya ve İsrail’in Gazze’deki suçlarına karşı daha etkili bir rol üstlenmeye çağıran bir dilekçe imzaladı. İmzacılar ayrıca Brezilya büyükelçisinin İsrail’den çekilmesi ve işgal rejimiyle yapılan tüm işbirliği anlaşmalarının iptal edilmesi yönünde çağrıda bulundu. “Başkan Lula’nın da söylediği gibi, yarısı çocuk olmak üzere insanların öldürüldüğü Gazze’de hiçbir şey bu soykırımı haklı gösteremez. Ayrıca binlerce ev yıkıldı ve insanlar suya, gıdaya, enerjiye ve internete erişim konusunda yasa dışı ve insanlık dışı kısıtlamalara maruz kaldı.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, “Brezilya hükümetini bu soykırımı sona erdirmek için enerjik davranmaya çağırıyoruz… Ayrıca Brezilya hükümetinden Brezilya’nın İsrail büyükelçisini istişare için geri çağırmasını ve İsrail ile tüm askeri ve güvenlik işbirliği anlaşmalarını sonlandırmasını istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İşgalci İsrail, Filistinli direniş gruplarının, işgalci İsrail rejiminin Filistinlilere karşı yoğunlaşan suçlarına yanıt olarak işgal altındaki topraklarda sürpriz El Aksa Fırtınası Operasyonunu başlatmasının ardından 7 Ekim’de Gazze’ye savaş açmıştı. O günden bu yana işgalci rejim, Gazze Şeridi’ni aralıksız bombardımana tuttu ve Gazze merkezli sağlık bakanlığı Cuma günü 4.506’sı çocuk olmak üzere 11.078 kişinin öldürüldüğünü ve 27.490 kişinin de yaralandığını duyurdu.Tel Aviv rejimi ayrıca Gazze’de suya, yiyeceğe ve elektriğe erişimi engelleyerek kıyı bölgesini insani bir krize sürükledi. ABD’nin en iyi üniversitesi, Gazze savaşını protesto eden grupları uzaklaştırdı. New York City’deki özel bir Ivy League araştırma üniversitesi olan Columbia Üniversitesi, Cuma günü yaptığı açıklamada, işgalci İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki savaşına karşı protestolar düzenleyen iki öğrenci grubunu uzaklaştırdığını duyurdu. Columbia Üniversitesi’nin kampüs güvenliğiyle ilgili özel komite başkanı Gerald Rosberg, Filistin’deki Adalet İçin Öğrenciler ve Barış İçin Yahudi Sesi etkinliklerinin sonbahar dönemi boyunca askıya alınacağını açıkladı. Rosberg yaptığı açıklamada, “Bu karar, iki grubun üniversitenin kampüs etkinlikleri düzenlemeye ilişkin politikalarını defalarca ihlal etmesinden sonra alındı; bu durum Perşembe öğleden sonra uyarılara rağmen devam eden ve tehditkar söylem ve gözdağı içeren izinsiz bir etkinlikle sonuçlandı.” dedi.

ABD medyası, yüzlerce Columbia Üniversitesi öğrencisinin Perşembe günü kampüslere akın ettiğini ve Washington’a, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik amansız saldırısında ateşkes çağrısında bulunduğunu bildirdi. Prestijli üniversiteye, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısını soykırım olarak nitelendirmesi çağrısında bulunan öğrenciler, üniversitenin işgalci İsrail kurumlarını boykot etmesini ve tasfiye edilmesini talep etti.