09.08.2024

Brezilya, Rio Grande do Sul bölgesinde 8-10 metreye ulaşan su baskınları yaşanıyor

Brezilya, Rio Grande do Sul bölgesinde yoğun yağışlar sel ve su baskınlarına neden oldu

1,5 milyon kişiye ev sahipliği yapan şehrin büyük bir kısmı sular altında kalırken, özellikle tarihi merkez ağır hasar gördü. Yağma haberlerinin ardından askerler, sular altında kalan mahallelerde botlarla devriye geziyor. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, hükümetin müdahalesini koordine etmek amacıyla Şili’ye yapmayı planladığı ziyaretin ertelendiği belirtiliyor.

Yerel olarak teknelere erişimi olan sakinler, yükselen su nedeniyle mahsur kalan insanların kurtarılmasına yardım ediyor.

Canoas sokaklarındaki suyun yer yer 8 ila 10 m (26-33 ft) derinlikte olduğu tahmin ediliyor.

Sellerden 1,4 milyondan fazla insan etkilendi; Ülkenin güneyinde 327 bin kişi evsiz kaldı.

Rio Grande do Sul Eyaleti, Brezilya’nın güney bölgesinin tarihindeki en şiddetli aşırı hava olaylarından biriyle karşı karşıya. Vale do Rio Pardo, Vale do Taquari ve eyaletin metropol bölgesindeki sel felaketleri şimdiden 107 kişinin ölümüne ve 1,4 milyondan fazla insanın fırtınalardan etkilenmesine neden oldu. Denetim kurumu Sivil Savunma’nın verilerine göre bu gibi durumlarda 327 bin kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

Aşırı hava koşullarını inceleyen Clima Meter araştırmacıları, iklim değişikliği nedeniyle bu bölgedeki periyodik yağışların daha yoğun hale geldiğini belitti. Dünya, endüstriyel çağın başlamasından bu yana yaklaşık 1,1 derece ısındı ve dünyanın dört bir yanındaki hükümetler emisyonlarda ciddi kesintiler yapmadıkça sıcaklıkların artmaya devam edeceği belirtiliyor.

Yer yer 8-10 metreye ulaşan su baskınlarında tekne ve kanolar ile mahsur kalanlara ulaşılmaya çalışılıyor.