05.20.2024

Brezilya UAD’nin işgalci İsrail hakkında ‘hukuk ihlali’ kararı vermesini talep etti

Brezilya, Uluslararası Adalet Divanından (UAD), işgalci İsrail’in Filistin’i işgalinin hukuka aykırılığını ve uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettiğini teyit etmesini talep etti

Brezilya ve Şili, BM mahkemesinden işgalci İsrail’in Filistin’i işgalinin yasa dışı olduğuna karar vermesini istedi10 ülke, İsrail’in Filistin topraklarını işgalinin hukuki sonuçlarına ilişkin Uluslararası Adalet Divanı’na argümanlar sunuyor.

“Kudüs dahil bu bölgelerin demografik yapısını, karakterini ve statüsünü değiştirmeyi amaçlayan tedbirler de dahil olmak üzere Filistin topraklarının uzun süreli işgali, yerleşimi ve ilhakı, uluslararası hukuk kurallarını ihlal ediyor” dedi.Brezilya, “İsrail’le yan yana yaşayan ekonomik açıdan yaşayabilir bir Filistin devletinin olduğu iki devletli çözümün, İsrailliler ve Filistinliler için barış ve güvenliği sağlamanın tek yolu olduğunu” savundu.

Şili, İsrail’i Filistin halkına karşı uluslararası hukuku “sistematik olarak ihlal etmekle” suçladı.”Düşmanlıkların mevcut tırmanışının kısmen statükoyla açıklandığını belirtmek, Hamas’ın eylemlerine göz yummayı gerektirmez. Şili, terör eylemlerini açıkça kınamakta ve ilk günden bu yana tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunmaktadır. Ancak tırmandırma giderek artıyor” Şili’nin özel temsilcisi Ximena Fuentes, “Bu, 56 yıllık bir işgalle uzun süredir devam eden bir çatışmanın ve görünürde hiçbir siyasi sonu olmayan bir çatışmanın dışında” dedi.

Fuentes, İsrail’in Filistin topraklarını süresiz olarak kontrol etme niyetinde olduğunu söyledi ve “yasadışı” işgalin Tel Aviv’in ilhakı olduğunu belirtti.Yerleşim inşası, Filistinlilerin evlerinden sürülmesi ve Filistin doğal kaynaklarının sömürülmesi gibi eylemlerde bunun kanıtlandığını söyledi.

Fuentes, “Doğal kaynakların sömürülmesi, yerleşim politikaları, duvar inşası, ileri karakolların yasallaştırılması ve diğer eylemlerin de aralarında bulunduğu eylemler sayesinde İsrail, işgal altındaki Filistin topraklarını süresiz olarak kontrol etme niyetini ortaya koymuştur.” dedi ve şunu doğruladı: Şili “iki devletli çözümün uluslararası kabul görmüş ve güvenli sınırlar dahilinde uygulanmasını görmek istiyor ve bu danışma işlemlerinin bu sürece yardımcı olacağına inanıyor.”​​​​​​​