09.16.2024

Brezilya yargısı, Bolsonaro’nun banka hesaplarının soruşturulmasına izin verdi

Brezilya’daki yüksek mahkeme, mücevher ve diğer resmi hediyeleri zimmete geçirmesine yönelik soruşturmanın bir parçası olarak Brezilya eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve eşi Michelle’in banka hesaplarının erişimine izin verdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre, polis Bolsonaro’na ve bazı eski yardımcıları hakkında, yasalara aykırı olarak kamu mallarını zimmete geçirme ve satmaya çalıştıkları şüphesiyle soruşturma başlattı.

Bu değerli hediyeler Bolsonaro ve eşi tarafından Suudi Arabistan ve Bahreyn gibi ülkelerden alındı. Bu hediyeler arasında elmas kaplı bir Rolex saat ve İsviçre Chopar’dan mücevherler bulunuyor.

Yasa, cumhurbaşkanları da dahil olmak üzere kamu görevlilerinin yabancı ülkelerden aldıkları değerli hediyeleri saklamalarını yasaklamakta. Çünkü bu tür hediyeler devletin malı haline geliyor.

Müfettişler, Bolsonaro’nun bu hediyeleri yasadışı yollardan elde etmesinden şüpheleniyor. Ayrıca bazı ülkelerin bu hediyeler aracılığıyla Bolsonaro’nun borcunu ödemeye çalışmasından endişe ediyor.

G1 haber sitesi de dahil olmak üzere birçok Brezilya medyası, yüksek mahkeme yargıcı Alexander De Moraes’in federal polise Bolsonaro ve eşinin Brezilya içindeki banka ve vergi kayıtlarını soruşturması için yetki verdiğini bildirdi.

Bu soruşturmanın bir parçası olarak, yargıç Moraes geçen hafta polise birçok Bolsonaro müttefikinin evlerine baskın düzenlemesi talimatını verdi.

Ancak Brezilya toplumunda bölünmeye neden olan aşırı sağcı lider, suçlamaları reddetti.

Şarku’l Avsat’ın Estado de Sao Paulo gazetesinden aktardığına göre skandal bu yılın başlarında gümrük yetkililerinin, bir hükümet yetkilisinin beyan etmeden mücevher dolu sırt çantasını ülkeye sokarken el konulduğunu bildirmesiyle ortaya çıktı.

ABD eski Başkanı Donald Trump’a benzer yaklaşımı nedeniyle ‘Tropik Trump’ lakaplı Bolsonaro, 2018’de yolsuzluk ve ekonomik kriz nedeniyle önemli bir seçmen desteğini alarak başkanlığı kazanan eski bir ordu komutanıdır.