09.19.2024

Bulgaristan, işgalci İsrail’in patlattığı çağrı cihazlarıyla bağlantılı yerel şirkete soruşturma açtı

Bulgaristan, işgalci İsrail’in kurcaladığı çağrı cihazlarıyla bağlantılı yerel şirkete soruşturma açtı

Bu hafta Lübnan’ı sarsan terör saldırıları, işgalci İsrail’in ‘uzun zamandır hazırlık aşamasında olan’ bir operasyonu olarak tanımlandı. Bulgaristan, işgalci İsrail istihbarat ajanları tarafından patlayıcılarla doldurulan ve Salı günü Lübnan’ın çeşitli yerlerinde havaya uçurulan binlerce çağrı cihazının satışıyla bağlantılı olduğu bildirilen Sofya merkezli bir şirkete karşı soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Ön raporlarda, Lübnan direniş hareketi Hizbullah’a çağrı cihazı satışı konusunda Norta Global Ltd.’nin adı geçiyor ve Macaristan merkezli paravan şirket BAC Consulting de ” aracı ” olarak hareket ediyor. Norveç vatandaşı Rinson Jose’ye ait olan Norta Global, Nisan 2022’de kuruldu ve Bulgaristan başkentindeki bir ikamet adresinde yer alıyor. Macar muadili gibi Norta Global de 196 başka şirkete ev sahipliği yapan bir “genel merkez hizmet sağlayıcısı”na kayıtlı.

Bulgaristan Devlet Güvenlik Ajansı DANS, Perşembe günü yaptığı açıklamada, bu hafta Lübnan’ı sarsan terör saldırılarında Bulgaristan’da kayıtlı ismi açıklanmayan bir şirketin rolünü araştırmak için İçişleri Bakanlığı ile birlikte çalıştığını duyurdu. Bulgaristan Devlet Güvenlik Ajansı ise çağrı cihazlarının Bulgaristan topraklarında “herhangi bir sevkiyatının tespit edilmediğini” duyurdu.

New York Times’a (NYT) konuşan istihbarat yetkililerine göre , Lübnan’da onlarca kişinin ölümüne, binlerce kişinin yaralanmasına yol açan saldırılar, ” karmaşık ve uzun süredir devam eden ” bir İsrail operasyonunun sonucuydu. BAC Consulting’in, bu yılın başlarında Lübnan direniş hareketi Hizbullah tarafından satın alınan Tayvanlı şirket Gold Apollo adına binlerce çağrı cihazı üretmek için bir paravan olarak hizmet verdiği bildirildi. Raporda, “İsrail istihbarat görevlileri tarafından çağrı cihazlarını üreten kişilerin gerçek kimliklerini gizlemek için en az iki tane daha sahte şirket kuruldu. ” ifadeleri yer alıyor.