05.20.2024

Bulgaristan ve Romanya kısmen Avrupa’nın Schengen bölgesine katılıyor

Avusturya’nın belgesiz göç konusundaki endişeleri nedeniyle Schengen kuralları henüz kara sınırlarında uygulanamıyor.

Romanya’nın Otopeni’nin ‘Henri Coanda’ uluslararası havaalanında Avrupa serbest dolaşım alanına resmi girişinden sonra, AB ve Romanya bayraklarının yanında Schengen transfer uçuşlarını gösteren yeni kurulan bir işaret resmedildi.

Bulgaristan ve Romanya, 13 yıllık bekleyişin ardından kısmen Avrupa’nın Schengen serbest dolaşım alanına katıldı. Avusturya’nın kara geçişleri de dahil olmak üzere tam üyeliğe karşı çıkması ve Romanya ve Bulgaristan’ın düzensiz göçü önlemek için daha fazlasını yapması gerektiğini söylemesi üzerine, iki ülke geçen yılın sonlarında kıtanın hava ve deniz yoluyla serbest seyahat bölgesine katılma konusunda anlaşmaya vardı.

Kısmi üyeliğe rağmen, iki ülkenin hava ve deniz sınırlarındaki kontrollerin Pazar günü kaldırılmasının önemli pratik ve sembolik değeri var. Pazar günü Berlin’den Sofya havaalanına gelen Mincho Yurukov, “Elbette bu Bulgaristan için çok güzel bir başarı ve biz Bulgarlar için işleri kolaylaştırıyor” ifadelerini kullandı.

“Ayrıca kendimizi Avrupalı ​​gibi hissediyoruz. Bu çok önemli bir şey, uçuş çok daha güzel, kontrol yok.”

1985 yılında oluşturulan Schengen bölgesi, Avrupa Birliği’nde 400 milyondan fazla kişinin iç sınır kontrolleri olmadan serbestçe seyahat etmesine olanak tanıyor. Sendikaya göre kamyoncular Macaristan sınırında genellikle 8 ila 16 saat, Bulgaristan sınırında ise 20 ila 30 saat arasında bekliyor ve en azami üç gün oluyor. Bulgar iş dünyası da yavaş ilerlemeden duydukları öfkeyi dile getirdi. Bulgar Sanayi Sermayesi Birliği (BICA) Başkanı Vasil Velev, “Bulgar mallarının yalnızca yüzde 3’ü hava ve deniz yoluyla, geri kalan yüzde 97’si ise kara yoluyla taşınıyor” dedi.

Kısmi üyeler olarak Schengen bölgesi şu anda 29 üyeden oluşuyor; 27 AB üye devletinden 25’inin yanı sıra İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn.

“İç hava ve deniz sınırı kontrollerinin kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyorum. Bu her iki ülke için de büyük bir başarıdır” dedi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada.

“Hep birlikte, tüm vatandaşlarımız için daha güçlü, daha birleşik bir Avrupa inşa ediyoruz” ifadelerini kullandı. Bazı gezginlerin kutlamak için nedenleri olsa da, Avrupalı ​​komşularıyla sınırda uzun kuyruklarla karşılaşan kamyon şoförleri kendilerini dışlanmış hissediyor.

Romanya’nın ana karayolu taşımacılığı sendikalarından biri olan UNTRR, uzun beklemelerin yol açtığı büyük mali maliyetlerden üzüntü duyarak tam Schengen entegrasyonuna ulaşmak için “acil önlemler” alınması yönünde çağrıda bulundu. UNTRR genel sekreteri Radu Dinescu, “Romen nakliyecileri, sırf sınırlarda uzun bekleme süreleri nedeniyle her yıl milyarlarca avro kaybetti” dedi.

AFP haber ajansına verdiği demeçte, “Yani Schengen’de yüzde 3’teyiz ve diğer yüzde 97’yle ne zaman orada olacağımızı bilmiyoruz” dedi. Bükreş ve Sofya geri dönüş olmayacağını söylediler. Romanya İçişleri Bakanı Catalin Predoiu bu ay yaptığı açıklamada, “Bu sürecin geri döndürülemez olduğuna şüphe yok” dedi ve “kara sınırlarının genişletilmesiyle sürecin 2024 yılına kadar tamamlanması gerektiğini” ekledi.

Geçiş yönetimi

Schengen kurallarının Bulgaristan ve Romanya’nın kara sınırları için geçerli olmamasının temel nedenlerinden biri, Avusturya’nın Sofya ve Bükreş’in bu sınırlardan düzensiz göçü nasıl yönettiğine ilişkin endişeleridir. Bulgaristan İçişleri Bakanı Kalin Stoyanov Pazar günü gazetecilere verdiği demeçte, ülkenin bu yılın sonuna kadar

Schengen bölgesine tam üye olması gerektiğini, bunun da karayolu ve demiryoluyla seyahat eden kişi ve mallar için sınır kontrol noktalarının kaldırılacağı anlamına geldiğini söyledi.