09.08.2024

Burkina Faso: 3 saldırıda, 31’i asker ve 40’ı gönüllü olmak üzere 71 ölü

Ordu ve güvenlik güçlerinin alınan bilgilere göre günü Burkina Faso’da pazartesi günü gerçekleşen üç saldırıda 31’i asker, 40’ı yardımcı birlikteki gönüllülerden olmak üzere en az 71 kişi yaşamını yitirdi.

Ordu tarafından dün (Cuma) yapılan açıklamada, “Pazartesi günü, Sanmatenga eyaletine bağlı Noaka’da vatanı savunan gönüllüler, mevzilerini hedef alan bir terör saldırısına cesurca karşılık verdi. Maalesef bu operasyonda 33 gönüllü hayatını feda etti. Çatışmada, 50’ye yakın terörist etkisiz hale getirilirken, çok miktarda malzeme ele geçirildi” ifadeleri yer aldı.

Yerel bir yetkili, Salı günü AFP’ye söz konusu saldırıda ‘onlarca’ kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Ordunun Salı günü açıkladığı bilgiye göre aynı gün, Sahel bölgesinde aylardır kuşatma altında olan ‘Gibo’dan dönen askeri birliklerin eşlik ettiği bir ikmal konvoyu’ kuzey merkezdeki Namsigya’da ‘pusuya düşürüldü’.

“Birliklerin güçlü tepkisine rağmen, şiddetli çatışmalar ağır kayıplara neden oldu” denilen açıklamada 31 asker ve 3 gönüllünün öldürüldüğü belirtilerek, 10 unsur için aramanın sürdüğü” bilgisi paylaşıldı.

Gönüllülerden sorumlu yerel bir yetkili, Koumundgari’ye bağlı Gairi’de başka bir saldırının meydana geldiğini ve saldırıda dört gönüllünün öldüğünü belirtti.

Ordu cuma günü yaptığı açıklamada, ülkenin batısındaki askerleri hedef alan yeni bir saldırı düzenlendiğini belirterek, “Batı Şeridi Güçler Grubu’na (GFSO) bağlı bir askeri birliğin öğle saatlerinde Tia kasabası yakınlarında pusuya düşürüldüğünü” belirtti.

Ordu, “çatışmalarda 8 askerin öldürüldüğünü, 9 askerin ise yaralandığını” belirterek, “30’dan fazla teröristin etkisiz hale getirildiğini” bildirdi.

Burkina Faso, 2015 yılından bu yana birkaç yıl önce Mali ve Nijer’de ortaya çıkan ve sınırlarının ötesine yayılan bir şiddet sarmalına tanık oluyor.

Sivil toplum kuruluşlarına göre, şiddet olayları sekiz yıl içinde 10 binden fazla sivil ve askeri personelin ölümüne sebep olurken, 2 milyondan fazla insanın yerinden olmasına neden oldu.