10.18.2024

“Bütün Gözler Refah’ta”

Breaking Bad dizisinin Jesse Pinkman karakteri Aaron Paul, Refah’a destek paylaşımında bulundu

Çöl zemininde çadırların dizilişiyle tasvir edilen “Bütün Gözler Refah’ta” sözleri, işgalci İsrail’in Pazar günü Güney Gazze kenti Refah’a düzenlediği ve geçici barınakların, içinde yaşamaya çalışan siviller hâlâ içerideyken alevler içinde kalmasına neden olan işgalci İsrail saldırılarının ardından viral olan çarpıcı bir tablo oluştu. En az 45 kişinin şehit olduğu saldırı dünya da büyük yankıya neden oldu.

Saldırı, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) işgalci İsrail’in Refah’a yönelik saldırısını durdurmasını talep eden kararını uygulaması yönünde çağrılara yol açtı. İşgalci İsrail, saldırılarda iki üst düzey Hamas yetkilisinin hedef alındığını ve öldürüldüğünü, yangının yakınlardaki bir Hamas silah deposunda meydana gelen patlamadan kaynaklanmış olabileceği iddiasında bulundu. Dünya’dan gelen tepkiler üzerine Netanyahu bu saldırıyı ‘hata’ olarak açıkladı.

Çarşamba günü itibarıyla “Tüm Gözler Refah’ta” sloganı on milyonlarca kez izlendi ve bunu çoğunlukla Instagram hikayeleri aracılığıyla paylaşan ünlüler arasında Bella Hadid, Avustralyalı komedyen Celeste Barber, aktör Aaron Paul ve Bridgerton yıldızı Nicola Coughlan da vardı.

“Gazze’nin zamanı doldu”

Kate Phillips-Barrasso, küresel politika ve savunuculuktan sorumlu başkan yardımcısı, Newsweek’e 24 Mayıs’ta e-postayla gönderdiği bir bildiride, “Elektrikleri, suları ve temizlik tesisleri yok, ancak aşırı sıcağa, böceklere ve hava koşullarına maruz kalıyorlar” dedi.

“Aşırı kalabalıklık o kadar şiddetli ki, yollarda sıralanan yıpranmış naylon çadırlar sahile ulaşıyor, burada geceleri dalgalar onları gelgitlerle dolduruyor” dedi ve şöyle devam etti: “Refah saldırısı, öngördüğümüz ve korktuğumuz yıkıcı insani sonuçları getirdi. “