09.20.2024

Can Atalay davasında kritik gelişme!

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında “hak ihlali” kararı veren AYM üyeleri hakkında Yargıtay suç duyurusunda bulunmuştu. Bugün AYM konuyu görüşmek için toplanacak.

Anayasa Mahkemesi ( AYM) Genel Kurulu, bugün Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkûm edilen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın dosyasını ikinci kez görüşecek. Genel Kurul, Atalay’ın dosyasını öncelikle ele alacak.

YARTGITAY, AYM ÜYELERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTU

25 Nisan 2022’de tutuklanan Atalay, TİP’ten Hatay milletvekili seçilmesinden sonra yargılamanın devam etmesi ve hakkında karar verilmesi nedeniyle AYM’ye başvurmuştu. Yüksek mahkeme, ihlal kararı vermiş ve dosyayı Atalay’ın tahliye edilmesi ve yargılamanın durması için yerel mahkemeye geri göndermişti. Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Atalay’ın dosyasını Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndererek yargılamanın sürmesi yönünde karar almıştı. “İhlal kararına uymayan” daire, ihlal yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

BUGÜN KARARA BAĞLANACAK

Bu duruma “yargı krizi” diyen pek çok kişi tepki gösterirken, Atalay’ın avukatları da AYM’nin kararının dikkate alınmaması üzerine yüksek mahkemeye bir kez daha başvurdu. AYM’nin birinci bölümü, dosyayı AYM Genel Kurulu’na sevk etti ve Genel Kurul da Atalay’ın başvurusunu bugün değerlendirecek ve karara bağlayacak.