10 Temmuz 2006 günü şehid olan Çeçenistan’ın komutanı ve Mücadelesiyle Efsanelere İmza atan Şamil Basayev kimdir? İşte Şamil Basayev’in hayatı…
Şamil Basayev Kimdir?
Şamil Basayev, 14 Ocak 1965 yılında Çeçenistan’ın Vedeno Köyü’nde dünyaya geldi. 20. yüzyılda, Rus işgaline karşı Kuzey Kafkasya halklarının öncüsü olan Şeyh Şamil’e atfen, kendisine “Şamil” ismi kondu.
1987 yılında Moskova’da mühendislik eğitimine başladı. Öğrencilik yıllarında devrimci kişiliği ile ön plana çıktı ve hayatı boyunca özgür Çeçenistan için çırpındı. Abhazyalı bir hanımla evlendi, biri erkek üçü kız olmak üzere dört evlat sahibi oldu.
“Savaşa karşıyım ancak haksızlığa karşı savaşmak karakterimdir”
Ömrünü Çeçenistan’ın bağımsızlık mücadelesine adayan Basayev birçok başarılara imza attı. Bu sebeple Şamil Basayev Ruslar tarafından en fazla aranan Çeçen liderlerden biri haline geldi. Nitekim Rus savaş uçakları 1995 yılında Şamil’in Vedeno’daki evini bombalayarak ailesinden eşinin ve çocuklarının da aralarında bulunduğu 11 kişiyi şehit etti. Ancak o yılmadan, korkusuzca davası uğrunda mücadele etmeye devam etti.
“Bize hala terörist diyen dünyanın yüzüne tükürmek istiyorum”
Rus güçlerin sivillere karşı giriştikleri katliamların en üst seviyelere ulaştığı 1995’te, Şamil Basayev ve Çeçen direnişçiler yaşananları dünya kamuoyuna duyurabilmek için Stavropol’da Budennovsk Hastanesini kuşattı. Şamil Basayev hiçbir sivile zarar vermemiş ve mücahidlere de bunu tembihlemişti. Hastanedekiler kendilerine terörist(!) olarak tanıtılan bu insanların ne kadar iyi olduğunu görmüş adeta kalpleri İslama ısınmıştı. Daha sonra bunlardan bazıları Müslüman oldu.
“Eğer Allah’ın çağrısı ve tehdidi bu insanların kalplerini titretmediyse benim, yani Rabbine karşı son derece zayıf ve aciz olan Şamil’in onlardan bir yanıt beklemesi yanlış olur.”
Çeçenistan’da yaşanan hak ihlalleri kayıtlarda yerini almazken, Basayev ve arkadaşlarının çabası terörist mücadele olarak yaftalandı. Basayev, 21 Şubat 2000 tarihinde verdiği ropörtajda “Bu savaş içerisinde olabilecek her türlü şeye hazırız. Karşılaşacağımız her zorluğu aşabilecek güçteyiz. Buna inancımız tam. Fakat bizim beklemediğimiz ve anlayamadığımız şey inançsız Batı’nın desteğiyle dünyanın gözü önünde Ruslar tarafından gerçekleştirilen imha çalışmaları karşısında, İslam aleminin içinde bulunduğu hayret verici sessizlik.” diyordu. “Dünya Müslümanlarına Çeçen sorununa sahip çıkmaları için çağrıda bulunmayacak mısınız?” dendiğinde “Eğer Allah’ın çağrısı ve tehdidi bu insanların kalplerini titretmediyse benim, yani Rabbine karşı son derece zayıf ve aciz olan Şamil’in onlardan bir yanıt beklemesi yanlış olur.” cevabını veriyordu. Namazını, orucunu, yaşamını ve ölümünü alemlerin Rabbi için adayan bir hayattı Basayev’inkisi.
“Bir dava uğrunda ölünecek kadar değerli değil ise, uğrunda yaşanacak kadar da değerli değildir”
Yeryüzünde haritalar yeniden çizilirken, mazlum halklar açlık, korku, mallardan ve canlardan eksiltilme ile imtihan edilirken, Çeçenistan’da alevlenen özgürlük mücadelesi, Dudayev, Yandarbiyev, Mashadov, Sadullayev ve Basayev gibi liderlerin ve onların destekçilerinin omuzlarında hayat buldu. Savaşın başladığı günden bu yana 300 bin şehit veren Çeçen halkı, Dudayev, Raduyev, Yandarbiyev, Mashadov ve Sadullayev’in şehadetlerinin ardından Şamil Basayev’i de şehit verdi. 10 Temmuz 2006’da İnguşetya’nın Ekazevo köyünde askeri bir konvoyda seyreden Basayev, Rusların konvoya yerleştirdiği patlayıcının infilak etmesi sonucu hayatını kaybetti.