09.20.2024

Çocukları kalp hastası olan Filistinli aile sınır dışı edilmek isteniyor

Filistinli Al Nassar ailesi, Bursa geri gönderme merkezinde sınır dışı tehlikesiyle karşı karşıya. Ailenin avukatı, çocuklardan birinin kalp hastası olduğunu belirterek, sınır dışının hukuki dayanağın olmadığını ifade etti.

Geri Gönderme Merkezleri (GGM), Türkiye’de kalış hakkı bulunmayan ve ülkesine geri gönderilecek sığınmacı ve mülteciler haklarında idari gözetim kararı verilenlerin tutulduğu yerler olarak Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM) sorumluluğunda. Fakat GGM’ler şu anda hukuki bir dayanak olmadan, adeta mülteci ve sığınmacıları statüsüz bırakarak ‘kurtulmak’ için fırsata dönüşmüş durumda.

7 yıldır Türkiye’de ve Eskişehir’de yaşayan Al Nassar ailesi de 6 Mart sabahı saat 07:00’da evlerine yapılan polis baskını sonrası gözaltına alınarak geri gönderme merkezinde tutulan ailelerden biri. Munzurpress’ten Berna Karataş’ın haberine göre, bir haftadan uzun süredir Bursa GGM’de tutulan Al Nassar ailesi hakkında açılmış bir soruşturma veya dava dosyası bulunmazken, haklarında verilen G87 tahdit koduyla sınır dışı edilmeyi bekliyor. Üstelik ailenin bir çocuğu kalp hastası.

Ailenin avukatı Şahap Arpacı, Al Nassar ailesinin GGM’de tutulmasının hukuki bir dayanağı olmadığı gibi açıkça yapılan bir hak ihlali olduğunu söyledi.

AVUKAT ARPACI: AÇIK HAK İHLALİ

3 çocuklu 5 kişilik Filistinli Al Nassar ailesinin 6 Marttan itibaren Bursa GGM’de tutulduğunu belirten Arpacı, ailenin 7 yıldır Türkiye’de yasal yollarla yaşadığını söyledi. Arpacı Filistinlerin uluslararası hukukta özel bir statüsü olduğunu ifade ederek, şu açıklamayı yaptı:

“Filistin diye bir devlet yok, ‘vatansızlar.’ Dünya hukuku, uluslararası hukuk Filistin’i tanımıyor. Bu aile de 7 yıldan beri Türkiye’de şartlı mülteci statüsünde kalıyor. Çocuklardan birisi 22 aylık, bir çocuk ortaokul diğer çocuk ise lise öğrencisi. Üç kız çocukları olan bir aile. 1 haftadır bu aile Bursa GGM’de hukuksuz bir şekilde tutuluyor. Haklarında sınır dışı kararı var. Çocuk hakları bakımından ve aile bütünlüğü bakımından da Filistinli 5 kişilik bir ailenin GGM’de tutuluyor olması çok açık bir hak ihlali. İnsan hakları bakımından Türkiye’de göçmenlere yönelik idari ve siyasi tutumun ne kadar vahim bir noktaya gittiğini gösteren durum” dedi.

MAHKEMEDEN ŞİMDİLİK KARAR DURDURULDU

Arpacı, Eskişehir 1’nci İdari Mahkemesi’ne sınır dışı işlemini durdurmak için ‘iptal davası’ açtıklarını söyleyerek, şimdilik sınır dışı işlemini durdurduklarını belirtti. Arpacı, ailenin hâlâ GGM’de tutulduğunu sözlerine ekleyerek, “GGM’ler bir ailenin çocukların esasında hiç kimsenin kalabileceği sağlıklı koşullara sahip değil” dedi.