09.16.2024

Çöken maden sahasında sel tehlikesi devam ediyor

Depremin ağır hasara yol açtığı İslahiye ilçesinde Akiş Telli Maden şirketinin boksit madeninin çökmesi sonucu oluşan göletteki su tahliye edilmedi. Değirmencik ve Kırıkçalı’nda sel tehlikesi devam ediyor.

Depremin vurduğu Dîlok’un İslahiye ilçesindeki Amanos Dağları’nda Kurulan Akiş Telli boksit maden ocağı da çöktü. Çökme sonucu dağın 2 yamacı birbirine girdi ve yollar kapandı. Maden ocağının çökmesiyle İdilli Deresinin su akışı kesildi ve gölet oluştu. Oluşan göletteki oluşan su kütlesi, her geçen gün artıyor. Tahliye edilmeyen su, Değirmencik ve Kırıkçalı mahalleleri için sel tehlikesini sürdürüyor. Oluşan gölede ilişkin Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililer, daha önce tahliye çalışması yürütmüş, fakat sonuç alamamıştı.

AKİŞ HAKKINDA

Akiş Telli Madencilik tarafından 2009 yılında başlayan çalışmalarda dağın birçok yerinin kazıldığı öğrenilirken, şirket sahibi olan Hayrettin Ürün’ün farklı yerlerde 45 maden ruhsatının olduğu bilgisi şirket sitesinde yer alıyor. Yine sitede, şirkete Kalyon, Kolin, Limak, Doğuş Grubu, Çimentaş, Yapı Merkezi, Gülermak, Özaltın, Nurol, Nivak, Çimko gibi şirketler referans olarak yer alıyor.