10.28.2024

Cumhurbaşkanı ve Savunma bakanından çarpıcı açıklamalar: İsrail, Hamas ile ateşkese hazırlık mı yapıyor?

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Hamas’la ateşkes sinyali verdi. İsrailli esirler için ‘acı verici imtiyazların’ gerekli olduğunu söyledi. Aynı gün İsrail Cumhurbaşkanı İzak Herzog, bu dönemin ‘kaçırılmaması gereken fırsat’ olduğunu söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant Pazar günü, İsrail’in Cumartesi günü İran’a karşı yaptığı misilleme sonrası açıklama yaptı. Galant: “Her şey askeri eylemlerle çözülemez. (Hamas’ın elinde tuttuğu) esirlerin geri getirilmesi için acı verici imtiyazlar vermemiz gerekiyor” dedi.

Aynı gün bir anma yemeğinde konuşan İsrail Cumhurbaşkanı İzak Herzog ise, “Yahya Sinwar’ın öldürülmesi, kaçırmamamız gereken bir fırsat yarattı” dedi.  

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçtiğimiz hafta olan İsrail’e ziyaretinde, Hamas ile ateşkesin sağlanması için uygun ortamın hazırladığını dile getirmiş ve tarafları konuşmaları başlatmaya davet etmişti. Yahya Sinwar’ın ölümünün, Hamas ile masaya oturmak için önemli bir fırsat olduğunun üzerinde durmuştu.

LÜBNAN’DA DA ATEŞKES OLABİLİR

Blinken, aynı şekilde Lübnan’ın güneyindeki saldırıların durdurulması için de çağrıda bulunmuştu. ABD, Birleşmiş Milletler Barış Gücü UNIFIL’in güçlendirilmesini ön gören bir ateşkes önerisini taraflara sunmuştu fakat Hizbullah da İsrail de bu öneriye sıcak bakmamıştı.

İsrail’in İran’a yaptığı misillemenin beklenenden çok daha az tahribata yol açması, İran’ın bu saldırıya karşılık vermeyeceğinin iddiaları ve İsrail’in Lübnan’daki kara harekatına olan uluslararası tepkiler sebebiyle bu açıklamalar daha büyük önem kazanıyor.