09.19.2024

Depremde 42 kişiye mezar olmuştu: Apartmanın betonu ‘standart dışı’ çıktı

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden biri olan Adana’da Ekim Apartmanı’nın yıkılmasının ardından, binanın yıkılmasına neden olan imalat hataları ve binada kullanılan betonun yapım tarihindeki standartları içermediği ortaya çıktı. Müteahhitler ile tutuksuz teknik uygulama sorumlusu ve inşaat mühendisi hakkında 22 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen illerden biri olan Adana’da Çukurova ilçesi Yurt Mahallesi’ndeki Ekim Apartmanı’nın tutuklanan müteahitleri Tamer Erginkoç ve Cem Akkaya ile tutuksuz Cüneyt Akkaya hakkında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde kurulan Deprem Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılıkça hazırlanan ve Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, apartmanının yıkılmasına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu’da yer aldı.

Raporda, yapı yükleriyle ilgili standartlar eşliğinde değerlendirilen apartmanın üzerine inşa edildiği zeminde, herhangi bir taşıma gücü veya oturma sorunu tespit edilmediği belirlendi. Apartmanın depremde yıkılmasında zeminden kaynaklanan bir neden bulunmadığı ifade edilen raporda, “Binadan alınan beton ve çelik numunelerinin anılan binanın yapıldığı yılda yürürlükte olan 1975 deprem yönetmeliği yükümlülüklerini karşılamadığı, yapılan kusurlu imalattan Tamer Erginkoç, Cem Akkaya ve Cüneyt Akkaya’nın sorumlu olduğu kanaatine varılmıştır” açıklaması yer aldı.