09.19.2024

‘Depremzedeler misafirhanelerden çıkarılıyor’ iddiası Meclis gündeminde

Depremzedeler misafirhanelerden çıkarıldığı iddiası Meclis’e taşınıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Yaman, kamu kurum ve kuruluşlara ait misafirhanelere yerleştirilen depremzedelerin herhangi bir gerekçe ve alternatif sunulmadan bu tesislerden çıkarılmak istendiği iddiası hakkında, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

MİSAFİRHANELERDEN ÇIKARILIYOR İDDİASI

CHP Sağlık ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman, TBMM Başkanlığı’na İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Yaman, önergede, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen vatandaşların, devlet tarafından yerleştirildikleri misafirhanelerden çıkarıldıklarını öne sürdü.

‘ALTERNATİF SUNULMADAN TAHLİYE KARARI ÇIKARILDI’

Yaman, önerge ve gerekçelerinde şu ifadelere yer verdi: “6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsılan Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde bulunan 10 kentimizde binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş, binlercesi yaralanmış ve milyonlarcası da evsiz kalmıştır. Bölgede yaşayan yaklaşık 13 milyon vatandaşımız maddi ve manevi olarak büyük bir yıkıma uğramıştır. Bölgede yaşanan depremlerin ardından büyük bir halk sağlığı ve yanı sıra da barınma sorunu ortaya çıkmıştır. Yaklaşık 2 milyon vatandaşımız bölgeden farklı illere göç etmiş, kalan yüz binlerce kişi ise geçici barınma tesislerinde hayatlarını sürdürmeye çalışmaktadır. Yaşanan felaketin ardından, çevre illere yerleştirilen depremzedelerin önemli bir kesimi, kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhane ve sosyal tesislerde barınmak durumunda kalmıştır. Ancak, alınan karar gereğince misafirhanelerde ve sosyal tesislerde kalan depremzedelere, bir barınma alternatifi sunulmadan valilikler eliyle tahliye kararı çıkarıldığı kamuoyuna yansımıştır.