09.19.2024

Dışişleri Bakanı Fidan’ın Brüksel gezisi neden önemli, Türkiye ve AB’nin gündeminde hangi konular var?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının Gymnich adı verilen gayri resmi toplantısına katılmak üzere yarın Brüksel’e gidecek. Beş yıl sonra ilk kez Türkiye Dışişleri Bakanı bu toplantıya davet edildi.

Fidan ve AB’li muhataplarının Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra İsrail-Hamas ve Rusya-Ukrayna savaşlarını da ele almaları bekleniyor. Ankara, bu toplantının Türkiye ve AB arasındaki kurumsal diyalog mekanizmalarının yeniden canlanması açısından bir dönüm noktası olmasını umuyor.

AB dışişleri bakanları yılda iki kere gündemdeki konuları ve gelecek projeksiyonlarını görüşmek üzere gayri resmi formatta toplanıyor.

Toplantıya Gymnich denmesinin nedeni ise AB dışişleri bakanlarının bu toplantıyı ilk kez 1974’te Almanya’da Gymnich Sarayı’nda yapmış olmaları.

Normalde dönem başkanlığını yürüten ülkenin belirlediği bir yerde düzenlenen Gymnich toplantıları, mevcut dönem başkanı Macaristan ile AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu arasındaki sorunlar nedeniyle AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Josep Borrell’in talimatıyla Brüksel’e taşındı.